cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova tik pred dogovorem s SPD

Deli na:
Merklova tik pred dogovorem s SPD

Foto: Reuters

Predstavniki nemške demokratične unije CDU/CSU in levičarskih socialdemokratov (SPD) v Berlinu nadaljujejo pripravljalne pogovore, na katerih preverjajo možnosti za oblikovanje vladne koalicije. Danes naj bi se lotili bolj problematičnih tem, tudi vprašanja minimalne plače, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trajanje današnjega sestanka uradno ni omejeno, zato tudi ni jasno, kdaj se bodo pogovori končali.

Ena od osrednjih zahtev SPD je uvedba minimalne plače 8,5 evra na uro po vsej Nemčiji. Stranka danes potrebuje konkretne signale, da je CDU/CSU pripravljena na kompromise, saj bo o morebitnih koalicijskih pogajanjih že v nedeljo odločala konvencija stranke.

Socialdemokrati vsaj zaenkrat pri svojem trdno vztrajajo. "Da ne bo nesporazumov: govorimo o zakonsko določeni, vseobsegajoči minimalni plači 8,5 evra tako v vzhodnem kot zahodnem delu države," je danes malo pred pogovori poudarila generalna sekretarka stranke Andrea Nahles.

Konservativna unija ne želi zakonsko določene minimalne plače, pač pa na tarifni komisiji izpogajano minimalno plačilo, ki bi bilo odvisno od regije in branže. Se pa tudi znotraj unije pojavljajo pozivi, naj se zahteve po minimalni plači sprejme, sicer ne bo črno-rdeče koalicije.

Nahlesova je glede današnjih pogovorov dejala, da pričakuje "večurno intenzivno razpravo", ki bi se morala poglobiti v ključne teme. Pri tem pa še ni želela špekulirati, ali bi lahko vodstvo SPD že po koncu tega kroga pogovorov sprejela predlog sklepa za nedeljsko konvencijo stranke.

Medtem ko se vse glasneje govori o tretji rundi pripravljalnih pogovorov med SPD in CDU/CSU, tudi Nahlesova te možnosti danes ni želela izključiti. Za mizo bi lahko pogajalci obeh strani znova sedli v sredo ali v četrtek.

Medtem je vodja CSU Horst Seehofer izpostavil naklonjenost svoje stranke veliki koaliciji. Vodstvo stranke se bo sicer o tem, ali bi se o koaliciji raje pogovarjalo s SPD ali z Zelenimi, izreklo na telefonski konferenci v sredo ali v četrtek. Na vprašanje, ali bo z eno ali drugo stranko možna še tretja runda pogovorov, pa je odgovoril s kratkim: "Da."

Sicer pa je Seehofer tako SPD kot Zelene pozval, naj ne postavljajo previsokih zahtev. Unija je na volitvah zmagala s prepričljivo 41,5-odstotno podporo, medtem ko je SPD podprlo 25,7 odstotka, Zelene pa 8,4 odstotka volivcev. Na oceno finančnega ministra Wolfganga Schäubleja iz vrst CDU, ki je v nedeljo menil, da bi nova vlada lahko stala že do srede novembra, pa je odgovoril: "To se mi zdi zelo težko."

V torek se bodo sicer predstavniki CDU/CSU ob 17. uri znova sestali še na drugi rundi pripravljalnih pogovorov z Zelenimi. Vodstvo Zelenih bo takoj zatem odločalo o tem, ali bi lahko dali priložnost črno-zeleni koaliciji.