Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Američani pozivajo Janukoviča k dialogu z opozicijo

Deli na:
Merklova in Američani pozivajo Janukoviča k dialogu z opozicijo

Foto: Reuters

Pogovori ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča z opozicijo so se po poročanju agencij končali po štirih urah, a za zdaj rezultati pogovorov še niso znani. Eden od opozicijskih voditeljev Arsenij Jatsenjuk je medijem dejal le, da je "velika možnost", da bi lahko našli rešitev, ki bi prekinila prelivanje krvi.

Drugih komentarjev po pogovorih ni bilo. Vodja opozicijske stranke Udar, nekdanji boksarski šampijon Vitalij Kličko je sicer pred pogovori zatrdil, da če ti ne bodo prinesli dogovora, da bo sam vodil "napad" protestnikov.

Janukovič je včeraj po telefonu govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ga je med drugim pozvala k resnemu dialogu z opozicijo. Hkrati je tudi ostro obsodila nasilje na ulicah Kijeva. Tudi ameriški podpredsednik Joe Biden je pozval k iskanju mirnega izhoda iz te krize. Iz Bele hiše so sicer v izjavah dopustili tudi možnost sankcij Washingtona proti Ukrajini.

Da bi se lahko o sankcijah za Ukrajino vsak čas odločila tudi EU, pa je v izjavi, ki jo je objavila poljska tiskovna agencija, dejal tudi poljski predsednik Bronislaw Komorowski.

V zadnjih petih dneh nasilja in spopadov v Kijevu med protivladnimi protestniki in policijo je bilo ranjenih več kot 300 ljudi, pet pa jih je bilo v sredo tudi ubitih. Včeraj je sicer prišlo do prekinitve spopadov, a je še vedno napeto. O nasilju poročajo tudi v drugih ukrajinskih mestih, ne le v Kijevu.

Janukovič je za prihodnji teden sklical tudi sejo parlamenta, na kateri naj bi govorili o odstavitvi vlade in spremembi spornega zakona, ki omejuje svobodo medijev in pravico do zbiranja.