pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZNP: Transparent »Vsi politiki marš v Barbara rov« je skrajno zavrženo in nesprejemljivo dejanje

Deli na:
ZNP: Transparent »Vsi politiki marš v Barbara rov« je skrajno zavrženo in nesprejemljivo dejanje

Foto: Bobo

Novinarji bi morali poročati o verbalnem nasilju na plakatih "kot skrajno zavrženih in nesprejemljivih dejanjih", se je Združenje novinarjev in publicistov odzvalo na oddajo Svet na Kanalu A, ki je prikazala transparent "Vsi politiki marš v Barbara rov", ne da bi pri tem problematizirala njegovo vsebino.

Objavljamo izjavo ZNP:

ZNP proti spodbujanju nasilja v medijih

Združenje novinarjev in publicistov poziva novinarje, ki poročajo o protestnih shodih po Sloveniji, naj bodo pri svojem delu zelo pazljivi, da se njihovega poročanja ne bo razumelo kot spodbujanje ali odobravanje nasilja. Na komercialni televiziji Kanal A je voditeljica oddaje Svet med poročanjem o tako imenovani vseslovenski ljudski vstaji brez zadržkov omenila tudi transparent, na katerem je pisalo "Vsi politiki marš v Barbara rov", ne da bi pri tem kakorkoli problematizirala vsebino.

Glede na znan kontekst Barbara rova gre pri transparentu za poziv k poboju, kar je kaznivo dejanje po 297. členu Kazenskega zakonika RS (javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti) in je zanj zagrožena zaporna kazen do dveh oziroma do pet let zapora. Podobno je kaznivo dejanje tudi vsebina transparentov, na katerih so na istem protestnem shodu določeno skupino ljudi pošiljali v Argentino in na Goli otok. Policijo in tožilstvo zato pozivamo naj ukrepata v skladu z zakonom.

Sovražni govor je v nasprotju s terminom "mirni protesti", zato bi tudi novinarji morali poročati o verbalnem nasilju na plakatih kot skrajno zavrženih in nesprejemljivih dejanjih. Svoboda izražanja in avtonomija novinarstva ne smeta biti zlorabljeni za promoviranje sovražnega govora ter pozivov k nasilju.



Ob tem dodajamo, da se je voditeljica v isti oddaji še vprašala, ali je napočil čas, da se znebimo hlapčevskih okov ter aktualne proteste primerjala s kmečkimi upori proti takratni oblasti, ki so bili izrazito nasilni. Primerjati in ljudem sugerirati takšen surov obračun s sedanjimi demokratično izvoljenimi politiki je poziv k linču.

ZNP tudi obsoja verbalni in fizični obračun nad novinarjem tuje televizijske hiše, ki ga je med poročanjem o protestnem shodu napadla ena od protestnic. Ob tem ponavljamo svoj poziv organizatorjem množičnih protestov, naj poskrbijo za varnost novinarjev med opravljanjem njihovega dela, prav tako kot tudi vseh udeležencev.

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik ZNP