reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mayeva poslance opozarja pred zavrnitvijo dogovora o brexitu

Deli na:
Mayeva poslance opozarja pred zavrnitvijo dogovora o brexitu

Adijo, Evropa - Theresa May in Velika Britanija zapuščata EU. - Foto: Profimedia

Britanska premierka Theresa May je pred torkovim glasovanjem britanskega parlamenta o sporazumu Velike Britanije z EU o izstopu iz povezave danes poslance opozorila, da bi se v primeru zavrnitve dogovora država znašla v neznanih vodah.

V pogovoru za današnji britanski časnik Daily Mail je izpostavila, da bi zavrnitev sporazuma pomenila veliko negotovost za državo in "zelo realno tveganje", da do brexita ne bi prišlo ali pa da bi država iz povezave izstopila brez dogovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob opoziciji v parlamentu dogovoru nasprotuje tudi del poslancev iz konservativne stranke Mayeve, tako da je potrditev dogovora v parlamentu negotova.

Downing Street je sicer v soboto zvečer že zanikal pisanje časnika Times, da naj bi se porazu v parlamentu skušala Mayeva izogniti s preložitvijo glasovanja. "Glasovanje bo potekalo v torek," so zagotovili.

Times je poročal, da so ministri in pomočniki premierko prepričali v preložitev glasovanja, da bi odšla v Bruselj in skušala tam doseči boljši dogovor o brexitu.

Minister za brexit Stephen Barclay je danes znova zagotovil, da bodo poslanci o dogovoru glasovali v torek. Če ga bodo zavrnili, pa bi Mayeva lahko ostala na položaju, je dejal. Mayeva je namreč poslance svoje stranke opozorila, da bi zavrnitev dogovora lahko vodila do sklica splošnih volitev.


Bivši zunanji minister Boris Johnson je danes ocenil, da bi Mayeva lahko ostala na položaju, da pa bi morala z EU znova izpogajati dogovor, poroča britanski BBC na svoji spletni stani.

Vpliven medstrankarski parlamentarni odbor je medtem ocenil, da dosežen dogovor "ne daje zadostne jasnosti ali gotovosti o prihodnosti Velike Britanije". "To pa zato, ker se vlada ni hotela soočiti s težkimi izbirami in nas seznaniti, da pomeni dogovor velik korak v neznano," je dejal Hilary Ben, predsednik obora o izstopu iz EU.

Odbor je v poročilu večinoma kritičen do dogovora, češ da ni ne podroben niti vsebinski, pa tudi do predvidene varovalke za preprečitev trde meje s Severno Irsko po izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Zaradi nezadovoljstva s sporazumom je v zadnjih mesecih odstopilo že več ministrov, med njimi zunanji minister Boris Johnson ter dva ministra za brexit David Davis in Dominic Raab.

V Londonu so se danes popoldne na protestih zbrali podporniki in nasprotniki brexita. Na strani podpornikov brexita se je zbralo več tisoč ljudi pod vodstvom skrajno desnega aktivista Tommyja Robinsona, ki so se jim pridružili tudi podporniki evroskeptične stranke Ukip. Protest so pripravili pod sloganom Izdaja brexita.

Na protestih nasprotnikov brexita, ki jih podpirajo opozicijski laburisti, se je na drugi strani zbralo okoli 15.000 ljudi. Policija je sprejela ostre ukrepe, da ne bi prišlo do spopadov med skupinama, navaja dpa.