sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malezijski premier je za oblačila in nakit zapravil 15 milijonov dolarjev

Deli na:
Malezijski premier je za oblačila in nakit zapravil 15 milijonov dolarjev

Foto: Getty Images

Malezijski premier Najib Razak je zapravil okoli 15 milijonov dolarjev za osebne predmete, kot so oblačila in nakit, danes poroča ameriški časnik Wall Street Journal. Za nakupe je uporabil denar z bančnih računov, na katere naj bi nezakonito nakazovali denar iz malezijskega državnega sklada.

Med predmeti, ki so jih plačali z denarjem z Najibovih računov, so oblačila, nakit in avtomobil, piše Wall Street Journal ob sklicevanju na dokumente z informacijami o bančnih nakazilih, povezanih s trgovinami v ZDA, Maleziji, Italiji in drugod.

Malezijski premier je v preteklosti že poudaril, da denar s teh računov, za katerega trdi, da je donacija od Savdske Arabije, ni šel za osebne izdatke. Najibov urad se za zdaj na navedbe ameriškega časnika ni odzval.

Wall Street Journal je julija lani prvič poročal, da so na Najibove bančne račune nakazali 673 milijonov evrov in ob tem namignil, da gre za denar iz malezijskega državnega razvojnega sklada 1MDB. Zadevo je preiskalo malezijsko tožilstvo, ki je ugotovilo, da ni šlo za korupcijo ali kaznivo dejanje, temveč za donacijo Savdske Arabije. Kot so še zagotovili na tožilstvu, je premier večino denarja vrnil v nekaj mesecih.

Poročila ameriškega časnika so sprožila ogorčenje in pozive k Najibovem odstopu, tudi iz malezijske vladajoče stranke UMNO. Sklad 1MDB so ustanovili leta 2009 za financiranje gospodarskega in socialnega razvoja Malezije. Najib in sklad so zanikali nepravilnosti, a jih opozicija in drugi kritiki obtožujejo, da prikrivajo dejstva.