stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malezija preiskuje vpletenost policije v grobišča migrantov

Deli na:
Malezija preiskuje vpletenost policije v grobišča migrantov

Foto: Reuters

Malezijske oblasti preiskujejo vpletenost policije v nedavna odkritja taborišč in grobišč migrantov. V grobovih, ki so jih pred dnevi odkrili ob taboriščih na odročnem predelu na severu Malezije, je najverjetneje pokopanih 139 ljudi, je danes še dejal predstavnik malezijske vlade.

Odkrili so namreč prav tako 139 grobov in glede na zadnje ugotovitve je v vsakem pokopan en človek, v skladu z muslimansko tradicijo zavit v belo blago.

Zapuščena taborišča, ob njih pa grobove, ob meji s Tajsko so odkrili minuli konec tedna. Trupla so bila zavita v prte, zadnja počivališča pa označena z lesenimi palicami. "Zdi se kot pravi muslimanski pokop," je menil namestnik malezijskega notranjega ministra Wan Junaidi Tuanku Jaafar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malezijske oblasti sicer preiskujejo morebitno vpletenost 12 policistov v dogajanje, povezano s taborišči in grobišči. Osumljence so med marcem lani in februarjem letos aretirali zaradi suma vpletenosti v tihotapljenje ljudi in blaga pred tajsko-malezijske meje, je dejal Wan Junaidi.

Po njegovih besedah preiskovalci preiskujejo tudi morebitne povezave predstavnikov gozdnih in obmejnih oblasti s tihotapljenjem ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odkritja grobov so še prilila olja na ognje v krizi, ki je regiji izbruhnila v začetku meseca, ko je Tajska - prav tako po odkritju grobišč migrantov - ostro nastopila proti tihotapskim mrežam.

Posledično je na morju ostalo na tisoče migrantov, večinoma pripadnikov muslimanskega naroda Rohingye, ki bežijo pred preganjanjem v Mjanmaru, in prebivalcev Bangladeša, ki iščejo boljše življenja v bližnjih državah.

Relativno uspešna Malezija je bila dolgo najbolj želena destinacija za Rohingye. Migranti so sprva pogosto prek morja pripotovali na Tajsko, nato pa po kopnem nadaljevali pot v Malezijo.