zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malezija zavrnila plovili s 600 priseljenci

Deli na:
Malezija zavrnila plovili s 600 priseljenci

Foto: Reuters

Malezija je zavrnila plovili s skupno 600 priseljenci, je danes sporočil neimenovani malezijski predstavnik. Malezijske oblasti so navedbe o tem odločno zavrnile, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti so plovili prestregle minulo noč blizu otokov Penang in Langkawi na severu Malezije in jim prepovedale, da pristanejo v malezijskih vodah. Ljudem na ladji blizu otoka Penang so oblasti ob tem razdelile ustekleničeno vodo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal neimenovani malezijski predstavnik.

Malezija in Indonezija sta napovedali, da plovilom z obupanimi priseljenci ne bosta dovolili pristati v svojih vodah, potem ko je ta teden na njune obale prispelo skoraj 2000 priseljencev s čolnov, ki so jih rešili ali so do kopnega priplavali sami.

Agencija ZN za begunce in organizacije za človekove pravice so nad politiko obeh držav zgrožene in ju pozivajo, naj raje oblikujeta usklajeno strategijo glede migrantov.

Ob tem poudarjajo, da je na morju v katastrofalnih razmerah na tisoče ljudi, potem ko je tajska policija razbila mreže tihotapcev ljudi. Svarijo tudi, da bi z zavračanjem čolnov z migranti lahko zapečatili usodo revnih potnikov, ki jim po dolgem času na morju že tako grozijo lakota in bolezni.

Nekateri migranti pripovedujejo, da so na prenatrpanih plovili preživeli več kot tri mesece in da je več potnikov med plovbo čez ocean umrlo, njihova trupla pa so pometali v morje.

Tajska je zaradi vse bolj perečega problema migrantov za 29. maj sklicala izredno zasedanje voditeljev regije na to temo.