vaga love Dobra karma

V zraku je jasno vabilo, da se odprete poletni ...

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Svet

Maduro zaradi sankcij Bruslja izgnal veleposlanico EU

Deli na:
Maduro zaradi sankcij Bruslja izgnal veleposlanico EU

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro. - Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek dal vodji diplomatske misije EU v Caracasu Isabeli Brilhante Pedrosa na voljo 72 ur, da zapusti državo. S tem se je odzval na potezo EU, ki je uvedla sankcije še proti 11 vodilnim venezuelskim uradnikom. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je napovedal povračilne ukrepe.

EU in njene članice še preučujejo, kako se bodo odzvale. Včeraj je EU poklicala na pogovor venezuelsko veleposlanico pri EU Claudio Salerno Caldera, nato pa bodo videli. Vse možnosti so na mizi, a nekatere odločitve so v rokah članic oziroma belgijske vlade, je povedal Borrell na novinarski konferenci o Siriji. Salerno Calderova je sicer veleposlanica v Belgiji, Luksemburgu in pri EU.

Ena od možnosti je, da se venezuelsko veleposlanico razglasi za nezaželeno oziroma nedobrodošlo osebo - persono non grata - v skladu z 9. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.

"V diplomaciji imamo pravila in držali se jih bomo," je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije. Vsak ukrep, ki omejuje diplomacijo in krepi napetosti, še dodatno osami Madurov režim na mednarodni ravni, je opozoril in izpostavil obžalovanje nad potezo Venezuele.

Borrell je že pred tem izgon veleposlanice takoj obsodil po Twitterju in napovedal povračilne ukrepe. "Obsojamo in zavračamo izgon naše veleposlanice v Caracasu," je tvitnil.

Kasneje je v izjavi za javnost Borrell znova v imenu EU obsodil odločitev Caracasa in obžaloval nadaljnjo mednarodno osamitev Venezuele, ki ji bo sledila, ter pozval k preklicu odločitve.


Kot je poudaril, lahko globoko politično, socialno in gospodarsko krizo, v kateri se je znašla Venezuela, konča le mirna in izpogajana rešitev med Venezuelci. Rešitev mora temeljiti na "verodostojnih volitvah, priznanju in spoštovanju vloge ter neodvisnosti vseh demokratično izvoljenih institucij, posebej nacionalne skupščine, izpustitvi vseh političnih zapornikov in spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin".

Svet EU je v ponedeljek na seznam oseb, za katere veljajo sankcije, dodal 11 vodilnih uradnikov Venezuele zaradi njihove vloge pri spodkopavanju demokracije in vladavine prava. Med drugim jim očitajo vpletenost v odvzem poslanske imunitete vodji opozicije Juanu Guaidoju.

Kot povračilni ukrep je Maduro tako v ponedeljek ukazal veleposlanici EU, da mora v 72 urah zapustiti državo. Kot je dodal, ji bodo uredili letalo, vse ostale stvari pa dogovorili z EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Venezuelski zračni prostor je trenutno zaradi pandemije covida-19 zaprt za komercialne lete.

Maduro je EU še očital, da je pokleknila pred ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in da kopira brezciljne politike proti Venezueli.

Odnosi med Caracasom in Brusljem so napeti, odkar je postala Venezuela prva latinskoameriška država, proti kateri je EU sprejela sankcije.

Loading...