tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski občudovalci venezuelskega socializma: Če za nekaj dni zmanjka jajc, pač jedo kaj drugega

Deli na:
Slovenski občudovalci venezuelskega socializma: Če za nekaj dni zmanjka jajc, pač jedo kaj drugega

Miha Kordiš - Foto: STA

Violeta Tomić in Miha Kordiš sta občudovalca venezuelskega socializma.

Dolga leta je bila Venezuela zgled za številne levičarske politike po svetu. Tako je zdajšnji prvičlovek britanskih laburistov Jeremy Corbyn marca 2013 ob smrti Cháveza vzhičeno zapisal: »Hvala Hugu Chávezu, da je pokazal, da so revni ljudje pomembni in da se bogastvo lahko deli. Naredil je veliko za Venezuelo in celoten svet.«

Navdušenih privržencev venezuelskega socialističnega projekta ne manjka niti v Sloveniji. Zlasti so zagreti v stranki Levica (prej Združena levica). Tako sta Venezuelo med drugim na povabilo venezuelskih oblasti večkrat obiskala poslanca Violeta Tomić in Miha Kordiš. Zadnji se je precej besno odzval tudi na proteste protisocialistične venezuelske opozicije, ki so trn v peti vladajočim chavistom.

Tako je leta 2016 Kordiš na svojem facebooku neizprosno zapisal: »Kapitalistično kontrarevolucijo (venezuelsko opozicijo, op. p.) obrat do zadnjega beliča, nato pa z bajoneti sterat v morje. Pa naj plavajo do velikega brata v Miamiju. Brez rokavčkov.« Že prej, januarja 2015, je Kordiš slovensko javnost poučeval, da Venezuelci »imajo nekaj težav, pa ne zato, ker so v socializmu, ampak ker so še vedno v kapitalizmu«.

Foto: FB - Violeta Tomić

Tudi nenehna poročila o pomanjkanju nujnih življenjskih dobrih še dandanes ne omajajo slovenskih občudovalcev venezuelskega socializma 21. stoletja. Tako je Grega Ciglar, ki je bil decembra 2017 kot predstavnik stranke Levica in slovenske države mednarodni opazovalec lokalnih volitev v Venezueli, po vrnitvi v Slovenijo precej idilično opisal razmere v propadli državi.

Za portal Torek ob petih je med drugim dejal: »Res občasno primanjkuje določenih živil, zdravil in podobno, toda niti v eni trgovini nisem videl popolnoma praznih polic. Videl sem borbene in odločne ljudi, ki kljub tem težavam nadaljujejo svoje vsakdanje življenje. Predvsem so zelo iznajdljivi, če za nekaj dni zmanjka jajc, namesto tega pač jedo kaj drugega.«