državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro povečal pooblastila venezuelski vojski in policiji

Deli na:
Maduro povečal pooblastila venezuelski vojski in policiji

Foto: Getty Images

Venezuelske oblasti so v ponedeljek objavile odlok, s katerim bodo med drugim vojski razširili pooblastila in jo podkrepili s civilisti, ki bi bili združeni v pomožne varnostne enote, da bi se tako spopadli s socialnimi nemiri zaradi slabih gospodarskih razmer in pomanjkanja.

Z odlokom so v veljavo stopila razširjena varnostna pooblastila, ki jih je venezuelski predsednik Nicolas Maduro napovedal v petek.

S tem ukrepom so vladi in varnostnim silam dali široka varnostna pooblastila, s katerimi lahko prezrejo večino ustavnih varoval, da bi tako vzdrževali javni red in mir ter omogočili dobavo osnovnih življenjskih potrebščin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okrepitev pooblastil pa bi lahko varnostnim silam omogočila, da prisilijo podjetja, ki so zaradi slabega gospodarskega položaja zaustavila proizvodnjo, da to znova zaženejo.

Z odlokom so sicer prav tako za 60 dni podaljšali izredne gospodarske razmere, ki veljajo že od januarja. Po navedbah v odloku naj bi prav tako s posebnimi ukrepi preprečevali vmešavanje tujih akterjev v notranje zadeve Venezuele.

Opozicija, ki obvladuje parlament in si želi Madura odstaviti z referendumom, bo v sredo po državi organizirala proteste proti ukrepom vlade.

Socialistični Maduro skuša obrzdati vse hujšo gospodarsko krizo, zaradi katere je vse bolj prizadeto vsakdanje življenje ljudi, saj se v državi soočajo s pomanjkanjem hrane, elektrike, porastom cen, izgredi in tudi plenjenji, ki Venezuelo potiskajo na rob propada.