državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakrajšek: Slovenija mora čim prej privatizirati državne banke in državna podjetja

Deli na:
Zakrajšek: Slovenija mora čim prej privatizirati državne banke in državna podjetja

Foto: Arhiv Reporterja

V Sloveniji bi se najprej morali lotiti reform, ki bi omogočile sproščanje in liberalizacijo trga dela in bi omogočile večjo gospodarsko rast. Ko bi dosegli določen preboj in pozitiven zagon, pa bi lahko začeli krčiti delež države v gospodarstvu. Prav tako bi morali čim prej privatizirati državne banke in državna podjetja, meni Egon Zakrajšek.

Slovenski finančnik v ameriški centralni banki Egon Zakrajšek je v pogovoru za Bančni vestnik poudaril, da je tako za ZDA kot tudi najbolj razvite države Evrope in Slovenijo zelo verjetno, da bo realna gospodarska rast v naslednjem desetletju ali celo še dalj časa v povprečju precej nižja kot doslej. "Politiki sicer pričakujejo, da bo prišlo do podobnega gospodarskega razcveta, kot smo mu bili priče v obdobju 2002-2006, toda to je velika iluzija," je posvaril.

Resnega okrevanja na slovenskem gospodarskem obzorju še ni videti. Pri omenjanju možnosti za dvoodstotno gospodarsko rast je Zakrajšek menil, da gre za "zelo ambiciozne številke".

Med težavami, ki Slovenijo težijo bolj kot na primer Portugalsko, Irsko ali Ciper, je Zakrajšek med drugim izpostavil demografski profil Slovenije. Ta je "zelo slab in zaskrbljujoč", saj se prebivalstvo hitro stara, priseljevanja mladih kadrov iz EU v Slovenijo pa ni. Celo nasprotno, največji slovenski talenti iščejo poslovne priložnosti v tujini.

Slovenija je ob tem v finančno-gospodarski krizi od leta 2008 naprej, a kljub "gospodarski katastrofi" sedanje vlade "niso naredile v bistvu nič, da bi zagotovile dolgoročno okrevanje slovenskega gospodarstva", je izpostavil ekonomist. Posledice tega gospodarskega zastoja po njegovem so in bodo katastrofalne.


Pri tem ne gre le za stečaje malih in srednje velikih podjetij, ampak predvsem za delež bruto investicij v bruto domačem proizvodu (BDP). V Sloveniji že šest let ni bilo večjih investicij v tehnološki razvoj, inovacije in pospeševanje produktivnosti. "Tega seveda ne moremo nadoknaditi kar tako in to bo imelo za našo ekonomijo zelo boleče posledice," je opozoril Zakrajšek.

Izpostavil je tudi dolgoročno brezposelnost. "Ljudje v srednjih letih, ki so že veliko let brez dela, bodo zelo težko spet dobili redno delo, kar še posebej velja za Slovenijo, ki ima tog trg dela in v kateri ne ustvarjamo novih delovnih mest," je menil.

Slovenski problem je, kot je izpostavil Zakrajšek, tudi hitro naraščajoči javni dolg. Prav tako ne smemo pozabiti na "plenilski" davčni sistem, ki "povzroča negotovost pri podjetnikih".

Poleg tega je Slovenija zelo bankocentrična država, podobno kot Evropa. V ZDA na primer vir za investicije predstavlja tudi trg kapitala, ne le bančni sektor. Ko se je bančni sistem sesul, so imela torej ZDA "rezervno gumo", pri nas pa tega ni bilo.

Kljub temu pa je Zakrajšek poudaril, da je "realist in zmeren optimist, ki verjame, da se vse to lahko spremeni na bolje, da lahko tudi Slovenija postane urejena država".