Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ljubezenske afere rušijo predsednika

Deli na:

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se vse bolj pogreza v škandal, ki je izbruhnil zaradi govoric, da naj bi imela on in njegova žena Carla vsak svojo ljubezensko afero. Čeprav sta te govorice zanikala, pa škandal dobiva vse bolj razsežnosti vsedržavne afere - vpleteni so tudi predsednikovi svetovalci in celo tajne službe.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se vse bolj pogreza v škandal, ki je izbruhnil zaradi govoric, da naj bi imela on in njegova žena Carla vsak svojo ljubezensko afero. Čeprav sta te govorice zanikala, pa škandal dobiva vse bolj razsežnosti vsedržavne afere - vpleteni so tudi predsednikovi svetovalci in celo tajne službe.

Kot pišejo francoski mediji, Sarkozyjevo zasebno življenje postaja vse bolj "žajfnica", tisti bolj resni pa opozarjajo, da bi to lahko ogrozilo tudi vodenje države, predvsem soočanje z gospodarsko krizo, ki kar ne pojenja. Še posebej je zaskrbljujoče, da se s to afero, ki so jo v bistvu sprožile govorice, ukvarja praktično že ves državni aparat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Govorice, da naj bi imel prvi francoski par Nicolas-Carla vsak svojo ljubezensko afero, so se prvič pojavile na internetu. Sarkozy naj bi ljubimkal z nižjo ministrico za okolje Chantal Juoanno, Carla Bruni-Sarkozy pa naj bi si za ljubimca omislila pop pevca Benjamina Biolaya. Te govorice pa so dobile dodaten zagon, ko jih je 9. marca na spletni strani objavil tednik Le Journal du Dimanche, kar so nato povzeli tudi tuji mediji, predvsem britanski.

Sarkozy se je moral zaradi teh navedb zagovarjati celo na skupni novinarski konferenci z britanskim premierom Gordonom Brownom 13. marca v Londonu. Dejal je sicer, da "nima časa za tovrstne neumnosti", a kot kaže, se je nato kljub temu podal v "raziskovanje", kdo je sprožil te govorice.

Izkazalo se je, da jih je na spletni strani omenjenega francoskega tednika objavil 23-letni uslužbenec podjetja, ki ureja spletne strani tega tednika. Tednik je z njim in njegovim šefom takoj prekinil sodelovanje, a zadeva se na tej točki še ni ustavila. Vmešal se je pariški javni tožilec, ki je zaradi suma, da omenjeni 23-letnik ni ravnal zgolj na lastno pest, sprožil preiskavo proti "neznanim storilcem". To pa je nato sprožilo še preiskavo notranje obveščevalne službe DCRI in policije, navaja dpa.

Dimenzije državne afere pa je škandal dobil, ko so se vmešali še Sarkozyjevi svetovalci, še posebej njegov svetovalec za strateško komuniciranje Pierre Charon, ki je namignil, da naj bi govorice sprožila nekdanja pravosodna ministrica Rachida Dati, ki jo je Sarkozy odstavil. Datijeva, zdaj poslanka v Evropskem parlamentu, je te navedbe takoj ostro zanikala in se zgražala nad dejstvom, "da jo skušajo vplesti v to afero".

Charon je namignil tudi, da bi bila v ozadju teh govoric "lahko tudi neke vrste organizirana zarota". S tem si je sicer od nadrejenih prislužil prepoved komuniciranja z novinarji, a je bilo že prepozno, saj so njegove besede pograbili vsi vodilni francoski časniki in zdaj afero spremljajo na prvih straneh.

Ta teden je nato Carli Bruni-Sarkozy dokončno prekipelo in se je prvič javno postavila v bran svojemu možu. V sredinem pogovoru za radio Europe 1 je dejala, da "ji ni prav nič všeč, da sta postala žrtvi govoric", ki pa za njiju "nimajo absolutno nobenega pomena". Toda hkrati je tudi menila, da v ozadju zagotovo ni "kake zarote ali pa maščevanja". Prav tako je zanikala, da naj bi v ozadju potekala uradna preiskava, kdo naj bi sprožil govorice. Pri tem pa je še posebej poudarila, da govori tudi v imenu svojega moža.

Kljub tem poskusom, da bi zadevi pritisnili piko, pa je afera zdaj na Sarkozyjevo žalost obudila tudi spomin na mučno obdobje, ko se je pred očmi javnosti ločeval od svoje druge žene Cecilie vsega nekaj mesecev po prevzemu predsedniškega položaja. Tedaj se je namreč že smukal okoli Carle, s katero sta se nato manj kot štiri mesece po ločitvi od Cecilie tudi poročila.

Prav tako mediji niso izpustili priložnosti, da ne bi spomnili Francozov, kdo Carla Bruni pravzaprav je - praktično noben izmed medijev, ki da kaj nase, ne pozabi omeniti, da je Carla v Elizejsko palačo prišla preko postelje, v katero je v svoji karieri manekenke in pevke spravila številne zvezdnike, med njimi na primer tudi rockerja Micka Jaggerja in ameriškega milijarderja Donalda Trumpa.

Za dodatno "sramoto" francoskega predsednika pa je zdaj poskrbel še njegov 81-letni oče Pal Sarkozy. Izdal je namreč knjigo spominov, v kateri se opisuje kot "madžarski Casanova", ki je spal z nešteto ženskami, pri tem pa ne skopari s številnimi pikantnimi podrobnostmi v opisih svojih "podvigov" in namiguje, da so njegovi geni tudi v njegovih potomcih.

Nicolas Sarkozy je sicer plod njegove ljubezni s prvo izmed štirih žena. Zadnjič je Pal Sarkozy za pozornost medijev poskrbel tudi z izjavo, da se mu ne zdi pametno, da bi njegov sin še enkrat kandidiral za predsednika.