Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lavrov: EU in Nato dopuščata napetosti na Kosovu, Balkan želita spremeniti v "sanitarni kordon" proti Rusiji

Deli na:
Lavrov: EU in Nato dopuščata napetosti na Kosovu, Balkan želita spremeniti v "sanitarni kordon" proti Rusiji

Sergej Lavrov in Miro Cerar. - Foto: Bobo

Zunanja ministra Slovenije in Rusije, Miro Cerar in Sergej Lavrov, sta danes na srečanju v Ljubljani potrdila dobre politične odnose med državama ter sodelovanje na gospodarskem, znanstvenem in kulturnem področju. Govorila sta tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih, predvsem o Zahodnem Balkanu.

Zunanji minister Cerar je na novinarski konferenci po pogovorih z ruskim kolegom poudaril, da je za Slovenijo reden dialog na najvišji ravni s stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov in ključnimi igralkami v mednarodnih odnosih zelo pomemben. "Slovenija si kot članica Evropske unije in zveze Nato prizadeva za stabilnost v mednarodni skupnosti, še zlasti v naši soseščini, na Zahodnem Balkanu, in zato podpiramo odprt dialog z Rusijo o vseh aktualnih vprašanjih mednarodnega pomena," je dejal Cerar.

Dialog z Rusijo se mu zdi pomemben tudi zato, ker ta država tako kot Slovenija podpira multilateralizem, ki je po njegovih besedah v zadnjem času na več področjih na preizkušnji.

Ministra sta izpostavila dobro sodelovanje med državama na gospodarskem, znanstvenem, izobraževalnem in kulturnem področju. Cerar je pri tem poudaril, da je Rusija pomembna gospodarska partnerica Slovenije, obseg blagovne menjave se še povečuje. Lani je po slovenskih podatkih dosegla 1,16 milijarde evrov, po ruskih pa celo nekoliko več. Rusija se uvršča na četrto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini, Slovenija pa je vse bolj priljubljena tudi med ruskimi turisti.

Pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja ima po Cerarjevih besedah tudi medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje, ki se bo znova sestala 13. in 14. junija v Sloveniji.

Cerar in Lavrov sta napovedala tudi prvi obisk predsednika vlade Marjana Šarca z gospodarsko delegacijo v Rusiji predvidoma sredi septembra. Slovensko delegacijo pod vodstvom ministra za gospodarsko sodelovanje Zdravka Počivalška pa v začetku junija pričakujejo na sanktpeterburškem gospodarskem forumu.

Ministra sta govorila tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih, pri čemer sta največ pozornosti namenila Zahodnemu Balkanu, katerega stabilnost je v interesu obeh držav.

Cerar je izpostavil pomen vloge EU, da v tej regiji ne bi prihajalo do novih napetosti. "Slovenija tu vidi pomen aktivne vloge EU v regiji in pomen evropske perspektive za države regije, ki si to želijo," je poudaril.


Lavrov pa je dejal, da je treba vsa odprta vprašanja v regiji reševati na miroljuben način in s političnih dialogom, da bi dosegli kompromis.

Ministra sta komentirala tudi zadnje stopnjevanje napetosti na Kosovu po torkovi operaciji kosovske policije proti organiziranemu kriminalu.

Lavrov je dejal, da so zaostritev izzvali tisti, ki si želijo Balkan spremeniti v "sanitarni kordon", uperjen proti Rusiji. "Takšne provokacije gredo na roko tistim, ki si želijo spremeniti Balkan v 'sanitarni kordon' proti Rusiji," je dejal ruski zunanji minister. Po njegovih besedah EU in Nato dopuščata tovrstno dogajanje na Kosovu.

Cerar je menil, da ima torkova operacija na Kosovu v teh zaostrenih razmerah nedvomno širše posledice za odnose med Prištino in Beogradom kot tudi za regijo.

Ministra sta govorila tudi o drugih mednarodnih izzivih, kot so terorizem, kriza v Siriji in Libiji, stopnjevanje napetosti med ZDA in Iranom ter odnosi s Kitajsko. Cerar je pri tem posebej izpostavil eno najhujših humanitarnih kriz na svetu v Jemnu, kjer je po njegovih besedah treba storiti vse za končanje konflikta in reševanje te humanitarne katastrofe.

Lavrov je na novinarsko vprašanje komentiral tudi afero Ibiza, ki je odnesla avstrijsko vlado in v kateri je eno glavnih vlog odigrala domnevna nečakinja ruskega oligarha, za katero se je izkazalo, da je študentka iz BiH. Lavrov je dejal, da gre za rusofobijo, pri čemer je menil, da je medijski hrup okoli afere v veliki meri potihnil, odkar se je izkazalo, da ne gre za Rusinjo.

Ruski zunanji minister, ki je delovni obisk v Sloveniji začel v torek, se je danes srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem in premierjem Marjanom Šarcem.

Cerar in Lavrov bosta v nadaljevanju obiska ruskega zunanjega ministra v Šmartnem pri Litiji odkrila spomenik avtorju prvega rusko-slovenskega slovarja Davorinu Hostniku (1853-1929), ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje pomembno prispeval h krepitvi slovensko-ruskih kulturnih in znanstvenih stikov.