Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajsko gospodarstvo po domači napovedi do leta 2019 pred ZDA

Deli na:
Kitajsko gospodarstvo po domači napovedi do leta 2019 pred ZDA

Foto: Reuters

Kitajska bo v šestih letih gospodarsko prehitela ZDA, je ta teden napovedala kitajska akademija znanosti. Do leta 2049, ko bo država slavila 100. obletnico ustanovitve Ljudske republike Kitajske, pa bo azijska velesila postala najpomembnejša država na svetu, navedbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedi je podala kitajska akademija znanosti v poročilu o zdravju držav. Povzel jih je kitajski časnik Global Times, ki sicer ne razkriva vseh podrobnosti. Tako na primer ni pojasnjeno, na podlagi katerih izračunov je napoved nastala.

"Zdravje države" je v poročilu določeno s "splošnimi pogoji" v neki državi, še posebej pa je upoštevana zadostnost virov in razporeditev bogastva. Kitajska se je med "najbolj zdravimi" državami med okoli 100 preučenimi uvrstila na 11. mesto, prvo mesto pa zaseda Švedska.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua je sicer zdravje Kitajske opredeljeno kot "odgovarjajoče standardom", medtem ko standardom ne zadoščajo pogoji v ZDA, na Japonskem in v Veliki Britaniji. Mednarodni mediji sicer poročila še niso dobili v roke.

Kitajska je drugo največje gospodarstvo na svetu, po mnenju mednarodnih analitikov pa bo ZDA na prvem mestu prehitela enkrat v prvi polovici stoletja. Kdaj točno se bo to zgodilo, so mnenja različna. Še vedno naj bi ob tem ZDA ostale prve na svetu po bruto domačem proizvodu na prebivalca.