zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajski general: Uporaba sile ena od možnosti za rešitev tajvanskega vprašanja

Deli na:
Kitajski general: Uporaba sile ena od možnosti za rešitev tajvanskega vprašanja

Foto: Reuters

Kitajski general Liu Jingsong je opozoril, da Kitajska ne bo čakala v nedogled na rešitev vprašanja Tajvana. Ob tem je poudaril, da se kitajska vlada ne bi ustrašila uporabe sile za rešitev tega vprašanja.

"Vprašanje Tajvana ne BO ostalo nerešeno dolgo časa. Ne bomo opustili možnosti uporabe sile; skladno z zakonom je to vprašanje možno rešiti tudi z uporabo vojaških sredstev, če bo potrebno," je dejal Liu, bivši predsednik vplivne kitajske vojaške akademije.

"Ne glede na to, kdo ima politično moč na Tajvanu, edina pot je razvoj mirnih odnosov na obeh straneh Tajvanske ožine in končno združitev," je dejal Liu, ki se je upokojil leta 1997.

Kitajska in Tajvan sta šla vsak svojo pot po koncu državljanske vojne leta 1949, vendar Peking vztraja, da je otok ena od kitajskih provinc in da bo slej ko prej prišlo do združitve, če bo potrebno tudi s silo.


Tajvanska vladajoča Nacionalistična stranka (Kuomintang), ki si prizadeva za tesnejše odnose z veliko sosedo, je na lokalnih volitvah minuli konec tedna doživela boleč poraz. Izgubila je v petih od šestih velikih mest, zaradi česar je odstopil premier Jiang Yi-Huah, predsednik Ma Ying-jeou pa je sestopil z vrha stranke.

Odkar je oblast leta 2008 prevzel Ma, so se odnosi med Pekingom in Taipeijem močno otoplili, okrepile so se trgovinske vezi, med celino in otokom so vzpostavili redne letalske polete, Tajvan pa so preplavili kitajski turisti.

Del javnosti je zaradi tesnejših odnosov s Kitajsko zaskrbljen. Podpisani sporazum o liberalizaciji trgovine s storitvami, ki ga tajvanski parlament še ni ratificiral, je sprožil množične proteste pod vodstvom študentov, ki so spomladi za tri tedne zasedli parlament.

Na volitvah je slavila opozicijska Demokratska napredna stranka, ki zagovarja bolj previden pristop v odnosih s Kitajsko.