stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska komunistična partija izključila več funkcionarjev

Deli na:
Kitajska komunistična partija izključila več funkcionarjev

Foto: Reuters

Kitajska komunistična partija je na plenumu centralnega komiteja izključila več visokih funkcionarjev in pripravila "načrt za uveljavitev pravne države v drugem največjem gospodarstvu na svetu", poročajo kitajski mediji.

Večdnevnega srečanja centralnega komiteja komunistične partije, bolj znanega pod imenom "četrti plenum", ki poteka za zaprtimi vrati v enem od pekinških hotelov, se udeležuje več kot 360 partijskih funkcionarjev.

Na plenumu so izključili pet visokih funkcionarjev. Med njimi jih je več povezanih z nekdanjim šefom vplivne centralne komisije za politiko in pravosodje Zhou Yongkangom, ki je padel v nemilost partijskega vodstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poznavalci so napovedali, da bodo na plenumu utrdili oblast centralne vlade in naznanili kopico obljub o reformi pravnega sistema. Plenum je po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua tako predlagal "celovito promocijo nacionalnega upravljanja skladno z zakonodajo, s ciljem izgradnje socialističnega pravnega sistema s kitajskimi značilnostmi in izgradnje socialistične pravne države".



Komunistična partija je tokratni plenum označila za ključen trenutek za reformo pravnega sistema. Oblasti so tako že julija napovedale, da bo tema srečanja "pravna država". Strokovnjaki sicer opozarjajo, da na Kitajskem "pravna država" pravzaprav pomeni še večjo centralizacijo oblasti v rokah komunistične partije, ne pa delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

O načrtovani izključitvi petih funkcionarjev so državni mediji poročali že pred začetkom plenuma. V nemilost so padli bivši namestnik ministra za javno varnost Li Dongsheng, nekdanji direktor komisije za upravljanje državnega premoženja Jiang Jiemin, nekdanji direktor državne naftne družbe CNPC Wang Yongchun, bivši šef partije v Sečuanu Li Chuncheng in partijski sekretar v provinci Guangzhou Wan Qingling.

Vsi razen Wana so tesno povezani Zhou Yongkangom, nekdanjim šefom državne varnosti, ki ga preiskujejo v okviru protikorupcijske kampanje, ki jo je sprožil predsednik države in prvi mož partije Xi Jinping.