nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Države Bricsa ustanovile razvojno banko s sedežem v Šanghaju

Deli na:
Države Bricsa ustanovile razvojno banko s sedežem v Šanghaju

Foto: Reuters

Voditelji države skupine Brics - Kitajske, Brazilije, Rusije, Indije in Južnoafriške republike - so ob včerajšnjem začetku vrha v brazilski Fortalezi ustanovili razvojno banko, ki bo imela sedež v kitajskem Šanghaju in bo imela za 50 milijard ameriških dolarjev osnovnega kapitala. Ustanovili so tudi rezervni sklad s 100 milijardami kapitala.

Prvi predsednik nove razvojne banke bo iz Indije, predsednik upravnega odbora pa bo iz Brazilije, se glasi včeraj objavljena deklaracija. Začetni osnovni kapital banke bo znašal 50 milijard dolarjev, ki mu bo sledil še odobreni kapital v višini 100 milijard dolarjev. Vložek bodo enakopravno prispevale države Bricsa.

Prvotna velikost rezervnega sklada za pomoč državam v sili bo 100 milijard dolarjev, njegov namen pa je, da bo državam pomagal, da se izognejo kratkoročnim likvidnostnim pritiskom, da bo krepil globalno finančno varnostno mrežo in promoviral sodelovanje držav Bricsa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poznavalci tako banko kot sklad razumejo kot način ustvarjanja protiuteži Svetovni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu, ki sta pod vplivom Zahoda in za katera države Bricsa trdijo, da potrebujeta reformo, da države v razvoju pridobijo večje glasovalne pravice.

Vrh držav Bricsa se bo nadaljeval še v sredo, ko se bo preselil v Brasilio. Med temami naj bi bila tudi pereča mednarodna vprašanja.