hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong Un hvalil usmrtitev strica kot prispevek k enotnosti

Deli na:
Kim Jong Un hvalil usmrtitev strica kot prispevek k enotnosti

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je danes hvalil nedavno usmrtitev svojega vplivnega strica Jang Song Thaeka, češ da je pomagala utrditi enotnost med prebivalci Severne Koreje. V prvem komentarju Jangove usmrtitve je Kim odločitev v novoletnem nagovoru označil za odločno dejanje komunistične stranke.

Kim je dejal, da je njegova stranka sprejela odločen korak in lani iz svojih vrst odstranila "razkolniške izmečke". S tem je potrdil predhodne obtožbe stranke na račun Janga, ki da je poskušal zgraditi lasten krog političnih podpornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pravočasna, točna odločitev naše stranke, da odstranimo protistrankarske, protirevolucionarne in razkolniške elemente je v veliki meri pripomogla k utrditvi enotnosti stranke in revolucije ter okrepila našo solidarnost za stokrat," je dejal Kim.

Janga, ki je veljal za drugega moža v državi in je bil Kimov politični mentor, so 12. decembra usmrtili zaradi niza obtožb, vključno z načrtovanjem udara in korupcije.

67-letnik je igral pomembno vlogo pri utrditvi vodstva neizkušenega Kima, ki je prevzel oblast po smrti očeta in dolgoletnega severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila decembra 2011. A Jangov vse večji politični vpliv je pri njegovem približno polovico mlajšem nečaku po mnenju analitikov povzročil zamere.

Njegova usmrtitev poleg tega izvira tudi iz političnih bojev za nadzor nad dobičkonosno trgovino s premogom, ki naj bi jo nekoč nadzoroval Jang.

Kot je danes dejal Kim, je njegova usmrtitev dokaz, da je vladajoča komunistična stranka zavezana služenju javnosti. Pozval je tudi k okrepitvi gospodarstva z razvojem infrastrukture, energetike in kmetijstva. Napovedal je tudi prizadevanja za izboljšanje odnosov z Južno Korejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posvaril je še, da bo Korejski polotok v primeru nove vojne zajela jedrska katastrofa. Kot je dejal, v tem primeru ne bodo varne niti ZDA.