stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama v nerodnem položaju zaradi pobojev z brezpilotnimi letali

Deli na:
Obama v nerodnem položaju zaradi pobojev z brezpilotnimi letali

Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v torek branil politiko izvensodnih usmrtitev terorističnih osumljencev in to početje označil za zakonito, etično in modro. Po objavi pravne utemeljitve pobojev ali usmrtitev pa so se demokrati malce opogumili in zahtevajo več odgovorov od predsednika Baracka Obame.

Televizija NBC je v ponedeljek zvečer objavila dokument pravosodnega ministrstva, ki daje pravno podlago za pobijanje osumljenih teroristov, tudi ameriških državljanov, z brezpilotnimi letali. Pogoje je le, da je osumljenec visoko v vrhu teroristične mreže Al Kaida ali z njo povezanih skupin. Kot tak naj bi zagotovo vsak dan razmišljal in pripravljal načrte za nove napade na ameriške cilje, zato ga lahko odstranijo, četudi nimajo informacij, da se res kaj konkretnega pripravlja.

Jay Carney je po medijskih objavah dokumenta ponovil, da je vse v skladu z ustavo in zakoni, ki jih je kongres sprejel po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Kongres je takrat predsednika pooblastil, da v vojni proti teroristom uporabi vsa sredstva. Carney je zagotovil, da Obama resno jemlje svojo odgovornost za zaščito Američanov in obenem namenja veliko pozornosti izogibanju nedolžnim žrtvam. O kriterijih za napade pa ni želel govoriti.

Omenjene nedolžne žrtve sicer grenijo odnose med ZDA in državami, kjer ZDA izvajajo napade z brezpilotnimi letali, kot so Pakistan, Afganistan, Jemen, Somalija in druge. Pentagon sedaj razmišlja, da bi brezpilotna letala poslal še nad Mali v boj proti tamkajšnjim islamskim skrajnežem. Z brezpilotnimi letali poleg Pentagona upravlja tudi obveščevalna agencija Cia.


Obama doslej še ni zadovoljivo pojasnil, kako se sprejemajo odločitve za te napade, ampak je na kongresna vprašanja doslej v bistvu odgovarjal le z zagotovilom, da mu lahko zaupajo. Za predsednika, ki si je naredil kariero kot odvetnik za človekove pravice in je kot senator odločno kritiziral postopke administracije Georgea Busha mlajšega, je položaj sila neroden.

Neroden pa je tudi za Obamove demokrate, ki nikoli niso varčevali s kritikami na račun Busha. Kongresnik Steny Hoyer iz Marylanda je v torek menil, da bi morali resno pogledati, kako vlada sprejema odločitve o pobojih ali usmrtitvah ne le Američanov, ampak tudi tujcev.

Predsednik obveščevalnega odbora v predstavniškem domu, republikanec Mike Rogers iz Michigana pa se je postavil v vlogo Obamovega zagovornika in dejal, da so usmrtitve sovražnikov z brezpilotnimi letali povsem zakonito dejanje samoobrambe. Kljub temu namerava senatni odbor za mednarodne odnose sklicati zaslišanja o tem. O pobojih bo moral pred odborom za obveščevalne dejavnosti v četrtek govoriti tudi kandidat za direktorja Cie, Obamov protiteroristični svetovalec John Brennan.

ZDA so leta 2011 v Jemnu z brezpilotnim letalom usmrtile ameriška državljana Anvarja al Avlakija in Samirja Khana, ki naj bi bila vpletena v pripravo napadov na ameriške cilje. Sicer pa se tuji teroristični osumljenci redno pobijajo na ta način.