Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po usmrtitvi Kimovega strica varnostni vrh Južne Koreje

Deli na:
Po usmrtitvi Kimovega strica varnostni vrh Južne Koreje

Foto: Reuters

Južnokorejska predsednica Park Geun Hye je po nedavni usmrtitvi strica severnokorejskega voditelja Kim Jong Una danes sklicala varnostni sestanek. Ob tem je opozorila na možnost lahkomiselnih provokacij s strani Pjongjanga ter vojsko pozvala k povečani budnosti ob meji, še posebej v Rumenem morju.

Vplivnega strica in mentorja severnokorejskega voditelja Jang Song Thaeka so usmrtili v četrtek zaradi korupcije in načrtovanja strmoglavljenja oblasti. Usmrtili so ga le nekaj dni po tem, ko so ga odstavili z vseh funkcij v stranki in vojski. Njegova usmrtitev pomeni največji politični preobrat, odkar je Kim prevzel oblast pred dvema letoma in kaže na njegovo utrjevanje oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnokorejska predsednica Park je danes opozorila, da je glede na zadnje dogodke negotovo, v kakšno smer se bodo razvile politične razmere v severni sosedi. Razmere na Korejskem polotoku je opisala kot resne in nepredvidljive.

Predsednica se je danes na sestanku o Severni Koreji sestala z visokimi predstavniki vojske in nacionalne varnosti, tudi z ministri, pristojnimi za obveščevalne službe in severnokorejske zadeve.

Da se v Severni Koreji dogajajo pomembne spremembe, je mnenja tudi njena zaveznica Kitajska. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem dodal, da Peking pozorno spremlja razmere, poroča britanska BBC.

Ameriški državni sekretar John Kerry je v nedeljo zadnjo čistko v Pjongjangu označil za zlovešč znak, ki vzbuja skrbi zaradi nestabilnosti v revni Severni Koreji, ki pa ima jedrsko orožje.