pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Utah znova uvaja strelske vode

Deli na:
Utah znova uvaja strelske vode

Foto: Reuters

Utah je doslej edina ameriška zvezna država, ki se je odločila za vrnitev k usmrtitvam s strelskimi vodi. Za to so se tamkajšnje oblasti odločile po vrsti spodletelih usmrtitev z injekcijo v več zveznih državah, pri katerih so obsojeni zaporniki trpeli hude bolečine in je smrt prišla prepozno.

Še posebej evropski, pa tudi nekateri ameriški in indijski farmacevti so v zadnjih letih iz etičnih pomislekov zmanjšali ponudbo smrtonosnih substanc, ki se najpogosteje uporabljajo pri usmrtitvah, kar je vodilo v pomanjkanje smrtonosnih injekcij.

Več ameriških zveznih državah se je zato lotilo iskanja alternativnih metod, ki pa so se izkazale za porazne. Med drugim so zapornikom v Ohiu, Oklahomi in Arizoni lani vbrizgali neustrezno testirane injekcije, po katerih so ti umirali od pol ure do skoraj dveh ur in pri tem očitno trpeli bolečine, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Nove postopke je nato januarja vzelo pod drobnogled ameriško vrhovno sodišče, ki bo preverilo, ali so v skladu z ustavno zaščito proti "krutemu in neobičajnemu kaznovanju".

Guverner Utaha Gary Herbert je zakon HB 11, ki v primerih, ko ni na voljo smrtonosne injekcije, dovoljuje izvršitev smrtne kazni s streljanjem, podpisal v ponedeljek. Pred tem ga je potrdil parlament zvezne države.

Novi zakon odpravlja leta 2004 sprejeti zakon, s katerim so na smrt obsojeni zaporniki izgubili možnost, da izberejo usmrtitev s strelskim vodom. Nazadnje so sicer na ta način v Utahu obsojenca ubili leta 2010 - naredili so izjemo, ker je bil obsojen že pred letom 2004.

"Obžalujemo, da kdorkoli kadarkoli izvrši ostuden zločin naklepnega umora in prejme smrtno kazen, ter dajemo prednost uporabi naše primarne metode s smrtonosno injekcijo pri izvršitvi te kazni," je sporočil Herbertov tiskovni predstavnik Marty Carpenter.

"A ko porota sprejme odločitev in sodnik podpiše nalog za izvršitev smrtne kazni, je izvršitev te zakonske odločitve obveza izvršne veje oblasti," je še izpostavil.

Kot je pojasnil, naslednjo usmrtitev načrtujejo čez nekje 18 do 24 mesecev in naredili bodo vse, da do takrat dobijo ustrezno injekcijo.

Nasprotniki so namreč novo zakonodajo že označili kot barbarsko. Med drugim je Ameriška zveza za državljanske svoboščine (American Civil Liberties Union) ocenila, da meče zakon na Utah senco "zaostalosti in surovosti".

Na smrt obsojeni zaporniki na izvršitev kazni trenutno čakajo v 34 ameriških zveznih državah, v vseh je primarna metoda usmrtitve smrtonosna injekcija. Osem držav poleg tega kot sekundarno metodo dovoljuje usmrtitev z električnim tokom, štiri uplinjenje, tri pa obešenje.

V Oklahomi je dovoljen strelski vod, a le če sta pred tem injekcija in usmrtitev z elektriko zavrnjeni kot neustavni.