Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kijev in Moskva po trditvah Porošenka dosegla dogovor o zimski ceni plina

Deli na:
Kijev in Moskva po trditvah Porošenka dosegla dogovor o zimski ceni plina

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v soboto potrdil, da sta Rusija in Ukrajina dosegli dogovor o začasni ceni za dobavi plina za prihajajoče zimske mesece. Po navedbah Porošenka so dogovor sklenili na pogovorih z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v petek na vrhu evropskih in azijskih držav (Asem) v Milanu.

"Na podlagi posvetov lahko rečem, da bo Ukrajina imela plin in gretje," je Porošenko dejal v intervjuju za ukrajinsko televizijo v soboto zvečer in izrazil upanje, da bodo tako rešili dolgotrajni plinski spor med državama.

Ruski energetski velikan Gazprom je sicer junija Ukrajini zaprl plinsko pipico, potem ko je Kijev protestiral proti ceni, ki jo je postavila Moskva. A Porošenko je sedaj zatrdil, da so se dogovorili o ceni in da je Rusija pristala na stališče Ukrajine. Dogovorjena cena bo 385 ameriških dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina, kar je precejšnjo znižanje s 485 dolarjev, kot je doslej zahtevala Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Porošenko se je v petek v Milanu v roku desetih ur kar trikrat sestal s Putinom, od tega dvakrat v prisotnosti več voditeljev držav EU, enkrat pa sta imela zaseben posvet. Po sestanku je Porošenko izrazil upanje, da bo sporazum sprejet na ali pred dogovorjenim srečanjem v Bruslju v torek. Tudi Putin je v petek namignil, da je dogovor blizu.

Doslej so pogajanja med Kijevom in Moskvo pod okriljem Bruslja prinesla osnutek dogovora, po katerem bi Ukrajina plačala za 3,1 milijarde dolarjev neplačanih računov za plin do konca oktobra, nova pogodba pa bi določala nadaljnjo dobavo.