Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Netanjahu je v čustvenem nagovoru ameriški kongres svaril pred "slabim" dogovorom z Iranom

Deli na:
Netanjahu je v čustvenem nagovoru ameriški kongres svaril pred "slabim" dogovorom z Iranom

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je vččeraj v Washingtonu v nagovoru pred ameriškim kongresom pozval proti dogovoru z Iranom glede njegovega jedrskega programa. Dogovor Iranu ne bo preprečil, da ne bi razvijal jedrskega orožja. "To je zelo slab dogovor. Bolje bi nam bilo brez," je dejal v visoko politično izpostavljenem govoru.

Izraelski premier je v čustvenem nagovoru menil, da načrtovani dogovor med Iranom in šesterico velesil ogroža preživetje Izraela, saj da Iran že širi svoj vpliv v regiji in se ne bo ustavil. Nadzira že vlade v Bagdadu, Damasku in Bejrutu, širi pa tudi svoj vpliv v Jemnu, je prepričan Netanjahu.

"Ta dogovor ne bo preprečil Iranu, da ne bi razvijal jedrskega orožja," je dejal Netanjahu in na ta način izrazil ostro nestrinjanje z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki stavi na diplomatska prizadevanja za ustavitev iranskih jedrskih ambicij.

Ta so potekala tudi med Netanjahujevim nastopom v Washingtonu - v Ženevi je namreč ameriški državni sekretar John Kerry nadaljeval pogovore z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom.

Obljube ZDA in evropskih voditeljev, da bo dogovor zagotovil, da Iran ne bo razvijal jedrskega orožja, so za Netanjahuja prazne. "Iranski jedrski program bo ostal nedotaknjen," je dejal izraelski premier in izrazil prepričanje, da bo Teheran svojo prvo atomsko bombo razvil že zelo kmalu.

"Ta dogovor ima dve veliki koncesiji - Iran bo lahko ohranil velik jedrski program, po desetletju pa se bodo umaknile tudi sankcije zaradi tega programa," je dejal. "Zato je ta dogovor tako slab. Ne blokira poti Iranu do bombe, v bistvu mu jo tlakuje," je prepričan.

Njegovemu govoru pred obema domovoma ameriškega kongresa so prisluhnili skoraj vsi senatorji in kongresniki, le kakih 50 demokratov je manjkalo. Ob prihodu pa so ga zbrani pozdravili s stoječimi ovacijami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spregovoril na povabilo predsednika predstavniškega doma, republikanca Johna Boehnerja, ki pa je to storil brez vednosti Bele hiše. V ozadju naj bi bila predvsem prizadevanja republikancev, ki imajo večino v obeh domovih kongresa, da še pred morebitnim dogovorom z Iranom zaostrijo sankcije proti Teheranu, s tem pa bi možnost dogovora dobesedno torpedirali.

A Netanjahu je zatrdil, da njegov včerajšnji govor ni "politična poteza". "Zavedam se, da je moj govor sprožil precej kritik. Obžalujem, da nekateri vidijo moj nastop tu kot političnega," je dejal izraelski premier. Priznal je sicer, da s tem morda ogroža tesne odnose z Washingtonom, a se je kljub temu zahvalil Obami in ameriškemu kongresu za nenehno podporo Izraelu.

Zanikal je tudi očitek, da naj bi govor v kongresu izrabil v predvolilne namene v Izraelu; volitve bodo namreč imeli 17. marca. "To ni bil nikoli moj namen," je poudaril. Zaradi bližine volitev je sicer Obama uradno tudi odklonil srečanje z Netanjahujem.

Netanjahu je že v ponedeljek v govoru na konferenci kakih 16.000 predstavnikov proizraelskega lobija Ameriško-izraelskega odbora za javne odnose (AIPAC) v Washingtonu zatrdil, da njegov nagovor v kongresu ni znak nespoštovanja do Obame.

Ameriški predsednik pa je že pred Netanjahujevim govorom zavrnil strahove izraelskega premiera in zatrdil, da je dogovor z Iranom veliko boljša rešitev kot njegove alternative. "Če bodo nanj pristali, bo daleč učinkovitejši pri nadzoru njihovega jedrskega programa, kot bi bila katerakoli naša vojaška akcija ali vojaška akcija Izraela, ter veliko učinkovitejši kot sankcije," je dejal Obama za agencijo Reuters.

Iran in skupina šestih velikih sil (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija) želita do 31. marca pripraviti osnutek sporazuma. Končni dogovor naj bi podpisali junija. Zahod v iranskem jedrskem programu vidi težnje Teherana za razvoj jedrskega orožja, vključno z atomsko bombo. Teheran na drugi strani trdi, da je njegov jedrski program miroljuben in hkrati zahteva, da Zahod ukine sankcije proti islamski republiki.