oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU s soglasno podporo novi ureditvi za Veliko Britanijo v EU

Deli na:
EU s soglasno podporo novi ureditvi za Veliko Britanijo v EU

Foto: Getty Images

Vrh EU je danes v Bruslju dosegel dogovor o britanskem vprašanju, je po Twitterju sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Dogovor. Soglasna podpora novi ureditvi za Veliko Britanijo v EU," je tvitnil. Britanski premier David Cameron pa je ob danes doseženem kompromisu o britanskih zahtevah glede reforme EU sporočil, da je izpogajal dogovor, ki bo Veliki Britaniji zagotovil poseben status v Evropski uniji.

Prva je novico o tem, da je dogovor dosežen, po Twitterju sporočila litovska predsednica Dalia Grybauskaite. Nato jo je Tuskov tiskovni predstavnik Preben Aamann zanikal. Le nekaj minut zatem pa Tusk potrdil.

Dogovor bom jutri priporočil svoji vladi, je na Twitterju zapisal Cameron.

Podrobnosti dogovora za zdaj uradno niso znane. Po neuradnih informacijah je britanskemu premierju Davidu Cameronu uspelo doseči možnost omejitve socialnih pravic nebritanskim delavcem na Otoku za sedem let.

Odzivi dežujejo. Po mesecih težkega dela je bil britanskemu narodu ponujen dober in pošten dogovor. EU je odločena biti združena z Veliko Britanijo, je tvitnil estonski premier Taavi Roivas.

"David Cameron se je odločno boril za Veliko Britanijo. Dober dogovor za Veliko Britanijo in za EU. Čestitke!" je zapisal danski premier Lars Lokke Rasmussen.

Kompromis je dosežen drugi dan vrha voditeljev osemindvajseterice, ki so tako v Bruslju zapečatili za vse sprejemljiv dogovor o britanskih zahtevah za reformo unije, ki naj bi zagotovil obstanek Otoka v uniji.