pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kijev do izteka roka ni plačal dolga za plin, Moskva zaprla pipico

Deli na:
Kijev do izteka roka ni plačal dolga za plin, Moskva zaprla pipico

Foto: Reuters

Ukrajina je sporočila, da ji Rusija ne dobavlja več zemeljskega plina. To je danes potrdil ukrajinski minister za energijo Juri Prodan, ki je zagotovil, da bo Ukrajina kljub prekinitvi dobave še naprej zagotavljala tranzit ruskega plina naprej v Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bo Ukrajina izpolnila svoje tranzitne obveznosti do EU, je zatrdil tudi vodja ukrajinske družbe Naftogaz Andrej Koboljev na današnji seji vlade v Kijevu. Dodal je, da lahko Ukrajina brez ruskega plina zdrži do decembra, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je dobavo plina Ukrajini prekinila, ker ji do izteka roka ni plačala 1,95 milijarde ameriških dolarjev dolga za plin. Ruski energetski velikan Gazprom je takoj po izteku roka sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu, Moskva pa je vložila tožbo proti Kijevu na arbitražnem sodišču v Stockholmu in obvestila EU o možnih motnjah v oskrbi s plinom. Ukrajinska družba Naftogaz pa je na arbitražnem sodišču v Stockholmu vložila tožbo proti Gazpromu.

Prej: Brez plačila

Ukrajina do izteka roka Rusiji ni plačala 1,95 milijarde ameriških dolarjev dolga za plin. Ruski energetski velikan Gazprom je zato danes že sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le še po vnaprejšnjem plačilu, Moskva pa je vložila tožbo proti Kijevu na arbitražnem sodišču v Stockholmu in obvestila EU o možnih motnjah v oskrbi s plinom.

V noči na danes so se v Kijevu neuspešno končala še zadnja večurna pogajanja med Rusijo in Ukrajino o plinu, ker se strani nista uspeli dogovoriti o ceni plina. Kijev je bil pripravljen poplačati dolg za dobavo plina novembra in decembra lani v višini 1,95 milijarde ameriških dolarjev, kot je to zahtevala Moskva. Ukrajina je ob tem zahtevala, da naj Rusija ceno za prihodnjo dobavo plina zniža s 485 na 326 dolarjev na 1000 kubičnih metrov plina. A ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je 385 dolarjev na 1000 kubičnih metrov njegova zadnja ponudba.

Evropski komisar za energijo Günther Oettinger, ki je bil posrednik v rusko-ukrajinskih pogovorih, je predlagal, da bi Kijev milijardo dolarjev plačal takoj, ostalo pa bi odplačal v šestih zaporednih mesečnih obrokih. Cena plina bi po komisarjevem predlogu znašala 385 dolarjev pozimi in okoli 300 dolarjev poleti. Rusija je njegov predlog zavrnila, Ukrajina pa se je z njim strinjala, so sporočili iz Evropske komisije.

Ukrajinska družba Naftogaz bi morala Gazpromu dolg 1,95 milijarde ameriških dolarjev, plačati do danes do 10. ure po krajevnem času (8. ure po srednjeevropskem), a Ukrajina dolga ni poravnala. Rusija trdi, da ji Ukrajina za plin dolguje skupno 4,5 milijarde dolarjev.

Gazprom je zato uresničil grožnjo in po izteku roka sporočil, da bo Ukrajini plin dobavljal le po vnaprejšnjem plačilu. "Od danes bo ukrajinsko podjetje prejelo le toliko ruskega plina, kot ga bo vnaprej plačalo," so zapisali v sporočilu za javnost. Prvi mož Gazproma Aleksej Miller pa je za ob 12.30 po srednjeevropskem času sklical novinarsko konferenco.

Ukrajinski minister za energijo Jurij Prodan je po poročanju AFP dejal, da bo Ukrajina poskušala nadomestiti izgubo ruskega plina z večjimi dobavami iz Evrope.

Ruski energetski velikan je še sporočil, da je proti Ukrajini vložil tožbo za 4,5 milijarde dolarjev na mednarodnem arbitražnem sodišču v Stockholmu.

Moskva je EU že obvestila, da bi lahko zaradi novega režima dobave plina Ukrajini prišlo do motenj v oskrbi z ruskim plinom. Gazprom je v sporočilu za javnost sicer izrazil pričakovanje, da bo Naftogaz zagotovil neprekinjeno dobavo plina Evropi po plinovodih, ki tečejo čez Ukrajino. Je pa koncern dodal, da je Evropsko komisijo že obvestil o možnih prekinitvah dobave, če bi "Naftogaz nelegalno uporabil plin iz tranzitnih tokov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.