pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU, Rusija in Ukrajina v ponedeljek nadaljujejo plinska pogajanja

Deli na:
EU, Rusija in Ukrajina v ponedeljek nadaljujejo plinska pogajanja

Foto: Reuters

EU, Rusija in Ukrajina bodo v ponedeljek v Bruslju nadaljevale pogajanja o zagotavljanju oskrbe z ruskim plinom Ukrajini in Evropi. Tristranski sestanek bo tokrat potekal na tehnični ravni. Njegov namen je predvsem pripraviti podlago za drugo politično tristransko srečanje, ki je predvideno v sredini maja.

Strokovnjaki EU, Rusije in Ukrajine bodo v ponedeljek pripravili podlago za drugo tristransko srečanje na politični ravni med evropskim komisarjem za energijo Güntherjem Oettingerjem ter ruskim in ukrajinskim ministrom za energijo, Aleksandrom Novakom in Jurijem Prodanom, je pojasnila Oettingerjeva tiskovna predstavnica Sabine Berger.

Razpravljali bodo o tranzitu in oskrbi s plinom, plinskem dolgu Ukrajine, ceni za plin za Ukrajino, transparentnosti in zanesljivosti plinskih tokov in zalog, posodabljanju ukrajinskega plinskega trga in o sistemu za prenos plina, je pojasnila Bergerjeva. To so teme pogovorov, ki so jih komisar in ministra opredelili konec aprila na prvem sestanku v Varšavi.

Na srečanju v poljski prestolnici je Rusija Ukrajini in Evropi zagotovila nemoteno dobavo plina do konca maja. Novak je tedaj dejal, da mora Ukrajina do 16. maja poravnati vse dosedanje dolgove, ki znašajo 4,7 milijarde dolarjev, in opozoril, da bo Rusija po 1. juniju Ukrajini plin dobavljala le še ob predhodnem plačilu.

Datum in kraj naslednjega tristranskega srečanja na politični ravni še ni dorečen, je povedala Oettingerjeva tiskovna predstavnica in spomnila na dogovor, da se ta sestanek izvede v sredini maja. Omenja se, da bi lahko bil sestanek ob robu neformalnega zasedanja energetskih ministrov EU 16. maja v Atenah, a v Bruslju te informacije danes niso potrdili.

Ukrajinski minister za energijo Prodan in komisar Oettinger se bosta sicer sestala že v torek v Bruslju v sklopu obiska ukrajinske vlade pri Evropski komisiji. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk se bo v torek sestal s predsednikom komisije Josejem Manuelom Barrosom. Dan prej pa bo na obisku v Kijevu predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

V ponedeljek bodo sicer v Bruslju zasedali tudi zunanji ministri EU, ki bodo razpravljali o novih sankcijah proti Rusiji zaradi zaostrovanja ukrajinske krize. Pričakuje se potrditev načelnega dogovora veleposlanikov članic o zaostritvi sankcij, ki omogoča kaznovanje podjetij na Krimu z zamrznitvijo premoženja.

Tristranska energetska pogajanja je sprožilo pismo, ki ga je ruski predsednik Vladimir Putin aprila poslal 18 članicam EU, tudi Sloveniji. V njem je zaradi neporavnanih dolgov Ukrajine zagrozil z ustavitvijo dobave plina in pozval k tristranskim pogajanjem o oskrbi z zemeljskim plinom. EU dobi iz Rusije 30 odstotkov plina, večinoma preko Ukrajine.