evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mednarodni denarni sklad dosegel drastično zvišanje cen plina v Ukrajini

Deli na:
Mednarodni denarni sklad dosegel drastično zvišanje cen plina v Ukrajini

Foto: Reuters

Ukrajina je včeraj pristala na drastično zvišanje cen plina, da bi izpolnila pogoje za posojilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Plin za gospodinjstva se bo tako 1. maja podražil za 50 odstotkov. Nova vlada v Kijevu je prosila IMF za 15 do 20 milijard dolarjev posojila, s čimer bi se država izognila bankrotu.

Predstavniki IMF so se včeraj sestali z začasnim premierom Arsenijem Jacenjukom in v Kijevu upajo, da je bil to zadnji krog pogovorov pred odobritvijo pomoči prihodnji mesec v Washingtonu.

IMF je kot enega glavnih pogojev za odobritev pomoči postavil ukinitev dragih subvencij za plin. Zahteva tudi, da centralna banka preneha podpirati domačo valuto in da vlada zajezi korupcijo in birokracijo.

Predstavnik državne energetske družbe Naftogaz je sporočil, da so bodo cene plina za gospodinjstva z majem zvišale za 50 odstotkov, za lokalna podjetja za daljinsko ogrevanje pa z julijem za 40 odstotkov. Po pričakovanjih se bo plin v prihodnjih letih še podražil.

Ukrajinska centralna banka je sicer že pred tem omejila intervencije v vrednost domače valute, zaradi česar je hrivnija od začetka leta izgubila več kot četrtino vrednosti proti dolarju.

Po odobritvi pomoči IMF se bo po napovedih sprostila obljubljena pomoč ZDA in Evropske unije. Jacenjuk je dejal, da pričakuje 1,6 milijarde evrov pomoči iz Bruslja v dveh mesecih po odobritvi pomoči IMF. Tudi ZDA so obljubile milijardo dolarjev v obliki jamstev, medtem ko bo Japonska prispevala poldrugo milijardo.

Pomoč v višini 15 milijard dolarjev, ki jo je Ukrajini konec lanskega leta obljubila Rusija, je po zamenjavi režima v Kijevu padla v vodo.