Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski pritisk: Gazprom opozarja na visok dolg Ukrajine za plin

Deli na:
Ruski pritisk: Gazprom opozarja na visok dolg Ukrajine za plin

Foto: Reuters

Ruski energetski velikan Gazprom je včeraj sporočil, da mu Ukrajina za plin dolguje 1,55 milijarde dolarjev in izrazil dvom, da bo Ukrajini tudi vnaprej dobavljal plin po znižani ceni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Imamo dobre odnose z Ukrajino, dobava poteka brez težav, samo plačati morajo za plin. Dolg znaša 1,549 milijarde dolarjev, ogromen je," je dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov.

Ob tem je še dejal, da je jasno, da ob tako velikem dolgu Ukrajina ne more ohraniti znižane cene plina, saj je v dogovoru zapisano, da ta velja, če država redno in v celoti izpolnjuje svoje finančne obveznosti.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je dal že v začetku februarja vedeti, da je Rusija zaskrbljena zaradi naraščajočega ukrajinskega dolga zaradi neplačevanja plina.

V skladu z dogovorom, ki sta ga konec lanskega leta podpisala sedaj že odstavljeni ukrajinski predsednik Vladimir Janukovič in ruski predsednik Vladimir Putin, Ukrajina Gazpromu za plin plačuje za tretjino nižjo ceno od tržne.

V okviru dogovora je Moskva Ukrajini obljubila tudi 15 milijard dolarjev pomoči, a je Moskva decembra nakazala le prvi obrok v višini treh milijard dolarjev, nato pa je izplačila po januarskem odstopu ukrajinske vlade zamrznila.