sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry v Berlinu: Razumem jezo Nemčije, za nami je »težko obdobje«

Deli na:
Kerry v Berlinu: Razumem jezo Nemčije, za nami je »težko obdobje«

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry je včeraj priznal, da so odnosi med ZDA in Nemčijo zaradi razkritij o spornem nadzoru ameriških obveščevalcev po svetu zašli v "težko obdobje". A kot je poudaril, bodo skupni interesi, ki jih državi delita, pomagali vrniti te odnose nazaj na pravo pot.

Kerry se je v Berlinu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel in zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem. Zatrdil jima je, da ZDA jezo Nemčije zaradi spornih dejavnosti ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), med katerimi je bilo tudi prisluškovanje mobilnemu telefonu Merklove, jemljejo zelo resno.

"Nemcem želim povedati, da ni nobena skrivnost, da je za nami težko obdobje," je ameriški gost dejal pred novinarji v Berlinu, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA so po njegovih besedah "zavezane zasebnosti" in si želijo, da se težave čim prej na ustrezen način rešijo in da še letos pride do normalizacije odnosov.

A odgovoru na vprašanje, ali je ameriška vlada pripravljena podpisati sporazum, ki bi prepovedoval vohunjenje med zavezniškimi državami, se je Kerry izognil. Dejal je le, da so glede tega potekala "posvetovanja" med Merklovo in predsednikom ZDA Barackom Obamo ter da se bodo "nadaljevala med našimi obveščevalnimi službami".


Spomnil je tudi, da imata ZDA in Nemčija "dolgo zgodovino pomembnega sodelovanja pri zapletenih vprašanjih, kot so boj proti terorizmu, nacionalna varnost in obramba". To sodelovanje, tudi na ravni obveščevalcev, se bo nujno nadaljevalo, saj drugače ne gre, je opozoril.

Merklova, ki so jo razkritja o prisluškovanju njenemu telefonu sprva močno razjezila, a kasneje zaradi tega ni ostreje ukrepala, je še pred srečanjem s Kerryjem novinarjem napovedala, da bosta o aferi NSA govorila "odprto, tudi če obstajajo razhajanja". Obenem je priznala, da "seveda ne bomo sposobni že danes rešiti vsa ta razhajanja".

Odmevna razkritja, za katera je lani poskrbel žvižgač Edward Snowden, so med drugim ogrozila pogajanja med EU in ZDA o obsežnem čezatlantskem prostotrgovinskem sporazumu, a evropski voditelji vključno z Merklovo vztrajajo, da je treba ti dve vprašanji ločiti, saj je sporazum preveč pomemben za Evropo.

Kerry je prvi ameriški minister, ki je od izbruha afere vstopil v urad kanclerke v Berlinu, pa čeprav le za nekaj ur, piše nemška tiskovna agencija dpa. Po precej skopem programu v Berlinu - Steinmeier ga je le pozdravil na letališču, pogovori z Merklovo so bili relativno kratki - je odhitel naprej na varnostno konferenco v Münchnu.