franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry svari Kitajsko in Rusijo pred posledicami zaradi Snowdna

Deli na:
Kerry svari Kitajsko in Rusijo pred posledicami zaradi Snowdna

Foto: Reuters

Dejstvo, da je Američan Edward Snowden, ki je svetu razkril sporne metode ameriških in britanskih obveščevalcev, lahko odpotoval iz Hongkonga v Rusijo, je za ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja "razočaranje". Moskvo in Peking je obenem posvaril, da bi se lahko posledično poslabšali njuni odnosi z Washingtonom.

V Washingtonu bi bili po besedah Kerryja posebej razočarani, če so v Hongkongu namerno ignorirali zahteve ZDA in so Snowdnu v nedeljo "zavestno dovolili vkrcanje na letalo" za Moskvo, je ob obisku v indijski prestolnici danes ocenil Kerry. "Brez vsakega dvoma bi to imelo nek vpliv na odnose in posledice," je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na vprašanje glede vloge Rusije pri spornem letu je Kerry pozval Ruse, "naj živijo po pravnih standardih, saj je to v interesu vseh. V zadnjih dveh letih smo v Rusijo izročili sedem zapornikov, ki so jih hoteli, in mislim, da sta recipročnost in izvajanje zakona zelo pomembna."

Obenem je državni sekretar stopil v bran odločitvi ZDA, da zahtevajo aretacijo Snowdna, saj je ta, kot je poudaril, izdal svojo državo: "Očitno se postavlja nad zakon, saj je s kršitvijo prisege izdal svojo državo, in mislim, da nosi to zelo resne posledice."

Snowden je v Rusijo prišel v nedeljo iz Hongkonga, kamor se je zatekel še pred objavo informacij o nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in tujini s strani ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). S pomočjo predstavnikov spletne strani WikiLeaks naj bi po prvotni načrtih še danes preko Kube odpotoval v Ekvador, kjer je zaprosil za azil.



ZDA so mu sicer preklicale potni list in zahtevajo njegovo aretacijo in izročitev, a to ga doslej ni ustavilo.

Oblasti v Hongkongu se zagovarjajo, da so odhod Snowdna v nedeljo dovolile izključno zato, ker je bil ameriški zahtevek za njegovo aretacijo pomanjkljiv in ni izpolnjeval zahtev. Delovali naj bi torej zgolj v skladu s svojo zakonodajo. Kitajsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da oblasti v Pekingu "vedno spoštujejo" relativno avtonomijo Hongkonga znotraj države.

O tem je danes spregovoril tudi vodja Hongkonga Leung Chun-ying, ki je poudaril, da "ljudje Hongkonga pričakujejo, da bo Hongkong spoštoval svoje zakone". Na vprašanje, ali je dobil kakšna navodila glede Snowdna iz Pekinga, ni odgovoril, je pa dejal, da se v skladu s statusom Hongkonga z oblastmi v Pekingu redno posvetuje glede zunanjepolitičnih zadev.

AFP sicer piše, da je Kitajska odhod Snowdna po ocenah analitikov in medijev dovolila zato, ker je ocenila, da se ji tako bolj splača - na ta način je namreč odnose med državama zaostrila le za kratek čas, medtem ko bi jih lahko nadaljnje bivanje Snowdna v Hongkongu kvarilo na dolgi rok.