Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Kartonska« katedrala namesto v potresu porušene zidane

Deli na:
»Kartonska« katedrala namesto v potresu porušene zidane

Foto: Reuters

V novozelandskem Christchurchu, ki ga je leta 2011 porušil močan potres, so neogotsko katedralo nadomestili s "kartonsko". Inovativno zgradbo je zasnoval japonski arhitekt Šigeru Ban in predstavlja enega od mejnikov v obnovi mesta po potresu.

Katedrala je zgrajena na betonskih temeljih iz kartonastih tulcev premera 60 cm, ki so prevlečeni z vodoodpornim poliuretanom in ognjevarno zaščito.

Na eni strani ima barvna stekla, polikarbonska streha pa jo bo ščitila pred vremenskimi vplivi. Zgradba ima obliko črke A in pod svojo streho sprejme 700 ljudi. Stala je 7 milijonov novozelandskih dolarjev, v četrtek pa so jo slovesno odprli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu da je katedrala narejena iz kartona, naj bi imela življenjsko dobo 50 let. Uporabljali naj bi jo vsaj naslednje desetletje, medtem pa naj bi gradili stalna nadomestitev za katedralo iz 19. stoletja, ki jo je porušil potres z magnitudo 6,3.


Arhitekt Ban je sicer za AFP povedal, da je karton presenetljivo zmogljiv gradbeni material, tovrstne projekte pa je označil kot družbeno odgovornost vsakega arhitekta.

Sam se je podpisal že pod mnoge gradbene obnove po naravnih katastrofah povsod po svetu in postal znan po uporabi poceni in lahko dostopnih gradbenih materialov.

Sam projekt sicer ni potekal brez težav, kljub temu pa so v četrtek v njej končno prvič maševali. Kot pravi je Lynda Patterson, predstavnica tamkajšnje cerkve, nihče ne more verjeti, kako dobro je izpadla, med prebivalci in verniki pa je izjemno dobro sprejeta.

Načrti za stalno nadomestitev še niso končani, mnogi pa si želijo, da bi se rekonstruiral zvonik prejšnje katedrale, ki se je pred potresom veličastno dvigal nad mestom.