mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Znanstvena srenja ogorčena nad obsodbo italijanskih znanstvenikov

Deli na:
Znanstvena srenja ogorčena nad obsodbo italijanskih znanstvenikov

Foto: Reuters

Mednarodna znanstvena skupnost je ogorčena nad ponedeljkovo obsodbo sedmih italijanskih strokovnjakov, ki jim je sodišče izreklo šestletne zaporne kazni, ker so spomladi 2009 podcenili nevarnost potresa v L'Aquili. Ameriška Zveza zaskrbljenih znanstvenikov je obsodbo označila kot "absurdno in nevarno".

Kot so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozorili v zvezi, bi lahko obsodba druge znanstvenike po svetu odvrnila od tega, da svetujejo vladam in podajajo ocene tveganj. Obenem so italijanskega predsednika Giorgia Napolitana pozvali, naj zavzame stališče proti ponedeljkovi obsodbi.

"Kaj bi bilo, če bi neka vlada vlekla pred sodišče meteorologe, ker niso predvideli točne poti tornada? Znanstveniki imajo pravico povedati, kaj vedo in česa ne vedo, brez strahu pred sojenji," so svoje stališče še utemeljili ameriški znanstveniki.

Sodišče v L'Aquili je v ponedeljek sedem italijanskih strokovnjakov obsodilo na šest let zapora, ker naj bi spomladi leta 2009 podcenili nevarnost in prebivalstva niso ustrezno posvarili pred potresom. Gre za člane italijanske vladne komisije za zaščito pred velikimi nesrečami, šest znanstvenikov in enega uradnika.

Sodnik je sedmerici izrekel celo za dve leti daljše zaporne kazni od zahtevanih, saj je tožilstvo na začetku sojenja septembra lani predlagalo štiri leta zapora. Obsodba sicer ni pravnomočna, saj se nanjo še lahko pritožijo.


Eden vodilnih italijanskih fizikov in vodja omenjene vladne komisije, ki so ji pripadali obsojeni strokovnjaki, Luciano Maiani pa je medtem odstopil. Kot je pojasnil za italijansko tiskovno agencijo Ansa, komisija ne more več mirno in normalno delati, zaradi česar bodo odstopili tudi njeni preostali člani.

Za časnik Corriere della Sera je še ocenil, da je bila obsodba "velika napaka", saj gre za strokovnjake, ki so govorili "v dobri veri" in ne iz kakršnihkoli osebnih interesov. Naloga omenjene komisije je sicer svetovati italijanski civilni zaščiti glede nevarnosti potresov, vulkanskih izbruhov, gozdnih požarov, kemičnih nesreč, poplav in plazov.

Eden od obsojenih, nekdanji predsednik italijanskega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV) Enzo Boschi je ob ponedeljkovi odločitvi sodnika pretresen, piše APA. "Še zmeraj ne dojamem, kaj se mi očita. Pri tem sem vse svoje življenje posvetil raziskovanju potresov," je izjavil in dodal, da potresov pač ni mogoče predvideti. "Nihče v znanstvenem svetu ne bo trdil drugače," je poudaril Boschi. V INGV so že v ponedeljek izrazili solidarnost z obsojenimi.

V potresu magnitude 6,3 v L'Aquili pred tremi leti in pol je umrlo 309 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih, več deset tisoč jih je ostalo brez strehe nad glavo in so morali mesece živeti v šotorih. Omenjena komisija se je sestala šest dni pred potresom in kljub številnim manjšim potresnim sunkom v tednih pred tem ni sprejela nobenih ukrepov.

Sojenje je vzbudilo razburjenje v mednarodni znanstveni srenji že ob vložitvi obtožnice leta 2010. Več kot 5000 članov znanstvene skupnosti je takrat v odprtem pismu Napolitanu obsodilo sojenje in poudarilo, da potresov ni mogoče napovedati.