Revija Reporter
Svet

Juncker Castra opisal kot "za mnoge junaka" in s tem mnoge razkuril

STA

29. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

V Bruslju še odmeva odziv predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja na smrt nekdanjega dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra.

Junckerjev zapis, da je bil Castro "za mnoge junak", sproža kritične odzive javnosti. Tudi evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je v tvitu izpostavila, da je bil Fidel Castro diktator.

"S smrtjo Fidela Castra je svet izgubil človeka, ki je bil za mnoge junak," se je v soboto odzval Juncker. "Fidel Castro ostaja ena od revolucionarnih osebnosti 20. stoletja. O njegovi zapuščini bo sodila zgodovina," je med drugim še zapisal.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström pa je na primer v svojem odzivu na Twitterju v soboto zapisala: "Fidel Castro je bil diktator, ki je 50 let zatiral svoje ljudi. Čudno je slišati vse te poklone v današnjih novicah."

Odziva predsednika komisije in članice njegove ekipe sta sprožila vprašanja, kakšno je torej stališče Evropske komisije - je bil Fidel Castro junak ali diktator. Junckerjev odziv pa je sprožil tudi številne kritike v evropski javnosti.

Češki novinar je na primer včeraj komisijo vprašal, zakaj Juncker v izjavi pri izbiri besed "junak za mnoge" ni upošteval zgodovinske izkušnje vzhodnoevropskih članic unije, glede na to, da je Fidel Castro podprl sovjetsko invazijo Češke leta 1968.

V Evropski komisiji so na vprašanje odgovorili z besedami, da je to osebna sodba novinarja, da se je Juncker odločil za "uravnoteženo" mnenje o zgodovinskem pomenu Fidela Castra in da se je tudi ameriški predsednik Barack Obama odzval podobno.

"Če želite namigniti, da bi šel Juncker na ulice plesat od veselja ... Tega seveda ne bi storil, saj je krščanski demokrat. In tega nikoli ne počne, ko nekdo umre," je še pripomnil glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Ko je novinar vztrajal z vprašanjem, zakaj je Juncker izbral besedo "junak", pa mu je govorec komisije odvrnil, da napačno navaja besede predsednika komisije, saj ta v izjavi ni zapisal, da je bil Fidel Castro "junak", temveč da je bil "junak za mnoge".

Junckerjev odziv odmeva tudi v zahodnoevropskih medijih. Na primer, v mnenjskem članku, objavljenem na spletni strani časnika La Libre Belgique, piše, da je Junckerjev odziv "grozen" in "osupljiv" ter odmev "proletarske romantike" in žalitev žrtev kastrizma.