Revija Reporter
Svet

Je to ženska, zaradi katere bo morala Melania Trump zapustiti Belo hišo?

A. Ž.

29. jun. 2019 6:00

Deli na:

TULSI GABBARD

ronpaulinstitute.org

V ZDA so se začele strankarske debate predsedniških kandidatov. V prvi televizijski debati desetih demokratskih predsedniških kandidatov je največ zanimanja gledalcev požela 38-letna Tulsi Gabbard.

Gabbardova je glede na podatke Googlovih trendov s svojimi odgovori v debati tako vzbudila zanimanje med gledalci, da so ti potem po internetu med vsemi desetimi kandidati najbolj iskali podatke prav o njej, piše Business Insider.

Gabbardova je v širši ameriški javnosti dokaj neznana kongresnica iz Havajev. Prvič je bila v kongres izvoljena na volitvah leta 2012.

Je velika nasprotnica ameriških vojaških posegov v Iraku, Libiji in Siriji, saj meni, da je tako imenovanje menjavanje režimov zgolj veliko zapravljanje denarja ameriških davkoplačevalcev, ki terja tudi velik krvni davek med ameriškimi vojaki.

A zmotili bi se, če bi mislili, da je Gabbardova protivojaško usmerjena. Že leta 2003 se je vključila v havajsko nacionalno gardo, nato pa se je leta 2004 prostovoljno javila v vojaško zdravstveno enoto, ki je v Iraku 12 mesecev skrbela za zdravniško pomoč ameriškim vojakom na področjih, kjer so potekali vojaški spopadi.

Med letoma 2008 in 2009 se je Gabbardova vrnila na Bližnji vzhod, tokrat je bila v vojaški enoti v Kuvajtu. Leta 2015 je Gabbardova dobila čin majorke v havajske nacionalni gardi.

Gabbardova se je rodila na Ameriški Samoi v Tihem oceanu. Njen oče je Mike Gabbard, havajski kongresnik, ki je po očetu evropskega rodu, po materi pa samoanskega. Mama Carol je nemškega rodu, po veri pa hindujka.

Mamina vera je verjetno tudi razlog, da je dobila ime Tulsi. Tulsija oziroma Tulsi v sanskrtu, je indijska sveta bazilika (sorodnica naše bazilike), ki je sveta rastlina za hindujce. Mamin vpliv je bil odločilen, da je Tulsi prav tako po veri hindujka. Njen oče je po drugi strani katoličan.

Tulsi je bila med letoma 2002 in 2006 poročena z Eduardom Tamayo, od leta 2015 pa je v zakonski zvezi z Abrahamom Williamsom.

Seveda veliko zanimanje za Gabbardovo po prvi debati še ne pomeni, da ji bo na koncu uspelo postati demokratska predsedniška kandidatka.