Revija Reporter
Svet

Je to mož, ki bo odločil, kdo bo zavladal Veliki Britaniji?

A. Ž.

31. okt. 2019 6:00

Deli na:

Možaka na ulici v Halifaxu na severu Anglije sta primer volivcev, ki naj bi odločili volitve (fotografija je simbolična).

Profimedia

Britanci se bodo 12. decembra odpravili na predčasne volitve, ki bodo dale odgovor na vprašanje, ali bodo Britaniji še naprej vladali Johnsonovi torijci ali po bodo zavladali Corbynovi laburisti.

Po mnenju britanskih strokovnjakov za javno mnenje bo jeziček na tehtnici, ki bo odločil, ali bo Otoku še naprej vladal Boris Johnson ali pa bo Jeremy Corbyn začel s projektom socialistične Britanije, tako imenovani mož iz Workingtona (angl. Workington Man).

Mož iz Workingtona je fiktivni volivec, ki pooseblja starejše, bele moške volivce brez diplome, ki živijo v mestih na severu Anglije, v katerih so močna ragbijevska moštva.

Če bo Johnson pridobila moža iz Workingtona, ki je tradicionalno laburistični volivec, a podpira brexit, potem bodo konservativci dobili večino v parlamentu po kateri hrepenijo že nekaj let.

Takšno mesto, v katerem živijo zgoraj našteti laburistični volivci, je tudi mesto Workington v angleški pokrajini Cumbriji. Tipični volivec iz Workingtona je volivec, ki daje prednost varnosti pred svobodo, je podprl brexit in si želi močnega voditelja, ki ga parlament ne bi omejeval.

Tipični volivec iz Workingtona ima tudi rajši skupno nacionalno identiteto kot raznolikost identitet. Bolj zagovarja podporo vajeništvu kot nižanje stroškov za študij. Kriminal in migracije so zanj velika težava. Zadržan je tudi do globalizacije.