Revija Reporter
Slovenija

DeSUS gredo v nos "ideološki osebni pogledi", ki naj bi motili delo Janševe koalicije

STA

12. maj. 2020 16:31 Osveženo: 19:39 / 12. 5. 2020

Deli na:

Aleksandra Pivec

Twitter

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec ponedeljkovega zapisa premierja Janeza Janše o stanju v medijih še ni uspela prebrati. A kot je poudarila, je izjemno moteče, da vsebinsko delo motijo osebni ideološki pogledi. Če bodo ti prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe, bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju, je dejala.

"Znotraj koalicije nas zanima zgolj izpolnjevanje tistih vsebin, h katerim smo se zavezali. Distanciramo se od različnih osebnih prepričanj in tudi dopisov, ki so jih posamezniki pisali in se pod njih podpisovali z imeni," je v popoldanski izjavi dejala Pivčeva in se tako odzvala na Janšev zapis z naslovom Vojna z mediji, v katerem je kritičen do poklicne skupine medijev in še posebej do dveh največjih televizijskih hiš.

Kritična je bila tudi do spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji. Nedopustno se ji zdi, da se medresorsko usklajeno poročilo pospremi z dopisom, ki odraža osebne poglede.

Ob tem se je Pivčeva dotaknila tudi do stanja DeSUS v koaliciji. Če vsebinskih zahtev ne bo mogoče izpeljati in se bodo zapletali z različnimi ideološkimi spopadi, bo po njenih besedah čas za premislek, ali ima to sodelovanje smisel nadaljevati.

DeSUS bo po njenih besedah namreč lahko stabilen člen koalicije, dokler bo lahko izvajal svoje vsebinske zaveze iz koalicijske pogodbe. Zato ne pristajajo na ideološka razdvajanja ne znotraj koalicije kot tudi ne nasploh v političnem prostoru.

Prav tako Pivčeva ne bo pristala, da DeSUS postane žrtev različnih ideoloških razdvajanj, ki jih druge stranke poskušajo vnesti v njihovo tudi z namenom destabilizacije. "Poskus vnašanja ideoloških vsebin v stranko samo potrjuje to, da je DeSUS očitno postala moteč element tako za levo kot desno politično opcijo," je ocenila.

Kot pravi, hkrati ni nikoli zanikala nemirov v DeSUS. Ti so bili po njenih besedah pričakovani glede na vstop v desnosredinsko vlado in različna ideološka prepričanja članstva. Zatrdila je tudi, da nemiri niso nevarni za stabilnost stranke, a priznala, da v nekem obdobju komunikacija ne terenu zaradi "določenih omejitvenih faktorjev" ni bila optimalna.

Pivčeva je danes zavrnila tudi namigovanja o razrešitvi generalne sekretarke DeSUS Nine Stankovič in ideoloških razhajanjih med njima. Kot pravi, generalni sekretar ne oblikuje politik stranke, ampak skrbi za njihovo izvrševanje. Potrdila pa je, da so govorili o določenih kadrovskih prerazporeditvah, da bi našli optimalno rešitev za organizacijsko postavitev stranke.

Portal Požareport je sicer poročal, da naj bi do zamenjave Stankovičeve prišlo zato, ker naj bi odločilno moč na vrhu DeSUS dobil poslovnež Andrej Prebil, ki je bil med drugim izvršni direktor DUTB. Pivčeva je poudarila, da Prebil ni član stranke, da ga niso kadrovali na nobeno pozicijo in da ne ve, zakaj naj bi imel tak vpliv znotraj stranke.

Zatrdila je še, da vodstvo stranke deluje usklajeno, s predsednikom sveta DeSUS in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem pa sodelujeta korektno. Gantar je sicer danes pojasnil, da so od predsednikov več pokrajin že pred nekaj tedni dobili zahtevo za sklic izredne seje sveta stranke. Seja sveta je sklicana za četrtek.

"Sklic ni namenjen temu, da bi se odločali ali bomo zapustili koalicijo ali ne. V tem trenutku je DeSUS partner v koaliciji. Če so odprta vprašanja, jih moramo razčistiti. Dejstvo pa je, da v nekaterih točkah tudi naši člani niso zadovoljni z dogajanjem," je dejal. Tudi po njegovih besedah je bilo za DeSUS sodelovanje v desni vladi vedno težavno, saj da so se na terenu začeli pojavljati pomisleki ob odpiranju ideoloških tem.

Sam sicer "skoraj ne verjame" v nezadovoljstvo s Pivčevo v stranki. S sklicem seje sveta pa želijo opozoriti, da so resno mislili z izvajanjem programa. Na drugi strani pa se mora vsak partner v koaliciji zavedati, da je treba spoštovati, kar je bilo dogovorjeno in se izogibati provokacijam na način, ki moti tudi drugo stranko znotraj koalicije, je še dodal.