Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Slovenija

M. Lahovnik: Ob znatnem padcu gospodarske rasti pod tri odstotke se koalicija že lahko resno zamaje

Deli na:
M. Lahovnik: Ob znatnem padcu gospodarske rasti pod tri odstotke se koalicija že lahko resno zamaje

M. Lahovnik: Bolj kot nastop premierja v parlamentu me preseneča kadrovsko šibka lista kandidatov LMŠ za evroposlance - Foto: Bobo in Primož Lavre

Ob vsem ukvarjanju s državnozborsko aritmetiko in spraševanju, s čigavo podporo bodo Šarčevi vladali, ne smemo prezreti vprašanja, ali je prvi pravi proračun Šarčeve vlade skladen s fiskalnim pravilom – v to je kajpada prepričan finančni minister.

Problem fiskalnega pravila, meni Matej Lahovnik, je izračunavanje potencialnega outputa oziroma vrzeli med dejanskim in potencialnim BDP. Meni, da je finančni minister fiskalno pravilo »ulovil«. Toda dogajalo se je že, da se kljub kršitvi (to je fiskalni svet ugotovil za lanski proračun in opozoril, da so izdatki previsoki za 270 milijonov evrov) ni zgodilo nič posebnega, fiskalni svet pa je nekoliko zrelativizirala svoje trditve.

Težavo fiskalnega pravila vidi Lahovnik v odsotnosti sankcij. V praksi je izgubil pomen, prav tako fiskalni svet, saj za kršitve ni predvidenih kazni. Če je fiskalni svet le mnenjski organ (niti ne posvetovalni), ki le pove, ali je nekaj v okviru fiskalnega pravila ali ne, zgodi pa se nič, ga pravzaprav ne potrebujemo.

Pa vendar, slovenske proračunske dokumente preverja Evropska komisija. Sreča v nesreči ali obratno je, da Slovenija v Bruslju ni na radarju problematičnih držav. Pozornost velja ohlajanju gospodarske rasti v Nemčiji in zaradi zdrsa v recesijo še bolj Italiji. Našo sosedo imajo celo za preveliko, da bi si privoščili njeno reševanje. V Nemčiji se je glede na lanski avgust po podatkih njihovega statističnega urada izvoz zmanjšal za 3,9 odstotka. Na srečo so naši izvozniki še vedno zmerni optimisti. 

M. Lahovnik: Če se bo gospodarska rast ohladila, imamo lahko velike težave.

»Naj se nekoliko pošalim, pa to ni daleč od resnice, pri Sloveniji vsakič znova le skopirajo in prilepijo stara poročila: treba je izpeljati strukturne reforme, problem je strukturni primanjkljaj… – kar vsi dobro vemo. Če se bo gospodarska rast ohladila, imamo lahko velike težave. Vsa ta ključna opozorila Evropske komisije bodo brez učinka, saj smo videli, da je že pri minimalno možnem strukturnem ukrepu, kot je ukinitev dodatka na delovno aktivnost, nastal takšen politični cirkus in sta dve stranki rušili predlog vlade. Lahko si predstavljamo, da tudi kakih ʽtežjihʼ strukturnih reform vlada ni sposobna izpeljati,« pravi Lahovnik.

A nič ne de, ne bo hudega, vse bo stabilno, dokler se bo gospodarska rast gibala okoli treh odstotkov. Ob znatnem padcu rasti pod tri odstotke, kar kažejo nekatere napovedi, pa se koalicija že lahko resno zamaje, ugotavlja Lahovnik.  

loading...
Loading...