Revija Reporter
Svet

Je Corbyn s tepko obkladal Mayevo ali je govoril o tepcih na splošno? (VIDEO)

STA

20. dec. 2018 6:00

Deli na:

Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn se je znašel pod plazom kritik, ker naj bi med burno razpravo v britanskem parlamentu o brexitu premierko Thereso May označil za tepko. Vladajoči konservativci so že zahtevali njegovo javno opravičilo. Corbynov tiskovni predstavnik je očitke zavrnil, na spletni strani poroča britanski BBC. Tudi strokovnjaki za branje govora z ustnic niso mogli podati točnega odgovora, kaj je rekel šef laburistov.

Predsednik britanskega parlament John Bercow je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da sam ni videl incidenta, a če se izkaže za resničnega, potem bi se moral Corbyn opravičiti pred celotnim parlamentom.

Bercow, ki so mu v preteklost prav tako očitali, da uporablja neprimerno besedišče, je še dejal, da bo pogledal video dokaze in zahteval profesionalno mnenje glede zadeve. Po ogledu videa in konzultaciji s strokovnjaki za branje govora z ustnic je lahko le sporočil, da strokovnjaki niso stooodstotno prepričani, kaj točno je Corbyn povedal.

Corbynov tiskovni predstavnik je po poročanju BBC dejal, da Corbyn premierke ni označil za tepko, zaradi česar tudi ni potrebno, da se opraviči. "Kolikor jaz razumem, je rekel neumni ljudje (stupid people)," je še dejal.

Na videoposnetku iz seje parlamenta je videti, kako naj bi Corbyn v odgovor, ko se je Mayeva šalila na njegov račun, ker ni uspel z zahtevo po nezaupnici vladi, zamrmral tepka (stupid woman), a njegovih besed mikrofoni niso posneli.

Mayeva je v odzivu dejala, da bi moral vsak v parlamentu, še posebno ob 100-letnici, ko so ženske dobile volilno pravico, vzpodbujati ženske, da pridejo v in pred poslansko zbornico, ter da bi morali "v tej zbornici, ko se obračajo na poslanke, uporabljati ustrezen jezik".

Se pravi, ne smejo slediti zgledu Reneja Artoisa.