Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Blamaža demokratov na strankarskih volitvah v Iowi: Trump se lahko samo privoščljivo smeji nesposobnosti tekmecev

Deli na:
Blamaža demokratov na strankarskih volitvah v Iowi: Trump se lahko samo privoščljivo smeji nesposobnosti tekmecev

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Demokratska stranka Iowe je sporočila, da bodo rezultati ponedeljkovih strankarskih zborovanj za izbiro predsedniškega kandidata stranke znani enkrat danes. Zamuda je nastala pri zbiranju in štetju glasov zaradi neopredeljenih neskladij. Kandidati so se že odpravili v New Hampshire.

Vodstvo demokratske stranke Iowe zagotavlja, da ni prišlo do vdora v sistem ali sabotaže, ampak gre le za neka neskladja v rezultatih, ki jih dodatno preverjajo. Kriva naj bi bila nova aplikacija za javljanje rezultatov po mobilnih telefonih, ki so jo uvedli, da izboljšajo hitrost in točnost poročanja.

Iowa je zaradi zapletov pri objavi rezultatov dobila velik madež na svojem ugledu "prve države v naciji". Med demokrati so se že okrepila razmišljanja, da ji vzamejo uvodni položaj predsedniške tekme in ga morda dajo kakšni državi, ki je bolj reprezentativna glede rasne sestave prebivalstva. Iowa je 90-odstotno bela podeželska država znana po koruzi in prvih strankarskih zborovanjih na vsaka štiri leta.

Župan Pete Buttigieg je izkoristil zmedo in pred svojimi podporniki razglasil zmago. Čeprav nihče ne ve, kdo je zmagal, se je volivcem po ZDA, ki so morda pozno v noč še vztrajali pred televizorji, vtisnil v spomin s podobo zmagovite kampanje.

Ostali kandidati so se že odpravili v New Hampshire, kjer bodo prihodnji teden strankarske volitve. V upanju, da ne bodo zaman porabljali časa in denarja kot v Iowi, bodo sedaj tam vodili intenzivno kampanjo. Razen Buttigiega, ki je izkoristil priložnost za govor, je "zmagovalec" Iowe tudi nekdanji župan New Yorka Mike Bloomberg, ki državi sploh ni posvečal nobene pozornosti.

Zapleti lahko veselijo tiste demokratske kandidate, ki so po svojih virih vedeli, da se niso pretirani dobro odrezali. Zaradi zapleta bodo rezultati iz Iowe manj odmevni in pomembni kot ponavadi.

Tisti, ki so v njej zapravili veliko časa in denarja, kot je senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, veselja z njimi ne delijo. V svojih izjavah so bili vsi optimistični in prizanesljivi do Iowe. Oportunistični Buttigieg je v svojem govoru celo izstrelil v smislu pohvale: "Iowa, nocoj si šokirala nacijo." Dodal je, da ima vsa znamenja, da gre v New Hampshire kot zmagovalec.

Zmagovalec je tudi republikanec Donald Trump, ki je zlahka, po pol ure zborovanj republikanskih volivcev, že lahko razglasil zmago in se posvetil norčevanju iz demokratov, ki se jim je ponovil spodrsljaj republikancev iz leta 2012, ko so najprej za zmagovalca razglasili Mitta Romneyja, nato pa nekaj dni pozneje sporočili, da je pravzaprav zmagal Rick Santorum.

"Demokrati se kuhajo v godlji, ki so jo sami ustvarili z najbolj nemarno polomijo v zgodovini," je bil kot vedno v slogu šefa umirjeno kritičen vodja Trumpove kampanje Brad Parscale. "To so ljudje, ki bi radi upravljali z našim zdravstvenim sistemom", je dodal.



Volivci so se zbrali v ponedeljek na približno 1600 krajih za zborovanja, kar so športne dvorane, razni centri in šole. Na zbirališčih so se najprej porazdelili v skupine za podporo določenemu kandidatu, nakar so se prešteli in tisti kandidati, ki so imeli na določenem mestu najmanj 15 odstotkov podpore, so se uvrstili v drugi krog.

Podporniki kandidatov z manj podpore so postali plen za vse druge, ki so se uvrstili v drugi krog. Rezultate so potem zbirali in poročali naprej v centralo, vendar se je zataknilo.

V pomanjkanju rezultatov je na voljo anketa, ki sta jo za ameriško tiskovno agencijo AP tik pred zborovanji izvedli univerza Chicago in njen inštitut NORC. Kar 88 odstotkov demokratov, ki so se nameravali udeležiti zborovanj, je reklo, da je najpomembnejša izvoljivost kandidata, kar pomeni sposobnost premagati Trumpa. Šele na drugem mestu so s 65 odstotki podpore politične ideje kandidatov.

Anketa je pokazala, da 40 odstotkov demokratov meni, da bo ženska težje premagala Trumpa, kar je letelo na senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar in kolegico Elizabeth Warren.

60 odstotkov jih meni, da bo imel težje delo homoseksualni kandidat, kar je le župan Pete Buttigieg, 50 odstotkov pa jih je menilo, da bo Trumpa, ki je tudi sam v zrelih letih premagal nekdo, ki je starejši od 75 let, kar je letelo na vodilna kandidata Josepha Bidna (77 let) in Bernieja Sandersa (78 let).

Po drugi strani pa 50 odstotkov mlajših od 30 let podpira najstarejšega Sandersa, Biden ima 30 odstotkov podpore starejših od 65 let, Warrenova in Klobucharjeva pa imata večjo podporo med ženskami in univerzitetno izobraženimi.

Kar 80 odstotkov demokratskih udeležencev zborovanj je naravnost jeznih na Trumpa in le deset odstotkov jih meni, da je ekonomija trenutno najpomembnejše vprašanje. Za 90 odstotkov jih je ekonomija izrazito nepoštena.

Po New Hampshiru do konca meseca odločajo volivci Južne Karoline in Nevade z rasno bolj mešanim prebivalstvom, zadeve pa bodo morda kaj bolj jasne po 3. marcu oziroma tako imenovanem super torku, ko bodo demokratski volivci izbirali v 15 državah in ozemljih ZDA naenkrat.