pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Weber poziva na volitve, da ne bi končali v "nacionalistični, egoistični Evropi"

Deli na:
Weber poziva na volitve, da ne bi končali v "nacionalistični, egoistični Evropi"

Manfred Weber - Foto: Twitter/NSi

Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) za predsednika Evropske komisije Manfred Weber je ob robu današnje slovesnosti NSi ob 30. obletnici krščanske demokracije v Sloveniji na Bledu izpostavil, da je v Evropi treba ustaviti nacionalizem. Kar se tiče izključitve Fidesza iz EPP, pa je dejal, da je žogica na strani Budimpešte.

Weber je dejal, da ljudje v kritiki Evrope včasih pozabijo, kaj je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih dosegla za evropske državljane, in sicer da je EU sedaj združena na načelih svobode in miru. "Ponosni smo na današnjo Evropo," je izpostavil in dodal, da je EU v dobri formi, a je potrebna sprememb, pri čemer ima EPP jasne ideje, kako Evropo reformirati.

Zavzema se za to, da bi v Evropi ustvarili več bolje plačanih služb za izboljšanje kakovosti življenja. Drugo ključno načelo EPP pa je močna in stroga mejna kontrola za preprečitev nezakonitih migracij. "Evropejcem predstavljamo jasno vizijo prihodnosti, med levico in med nacionalisti," je izpostavil Weber in poudaril tudi nekaj konkretnih zavez EPP, med njimi denimo to, da če bo on predsednik Evropske komisije, bo končal pogovore za članstvo Turčije, saj meni, da ta ne more biti članica EU.

Ob bližajočih se evropskih volitvah je Weber izpostavil, da imajo volivci, ki volijo stranke družine EPP, vpliv v evropskem parlamentu, saj gre za trenutno najmočnejšo skupino. Skrbi pa ga morebitna nizka volilna udeležba in da bi večino na tokratnih volitvah dobili nacionalisti, ki bi zavrnili sodelovanje. "Tako lahko končamo v nacionalistični, egoistični Evropi, zato je ključno, da gredo ljudje na volitve podpret proevropske stranke," je pozval.

Spomnil je, da ima Evropa dober dokaz, kaj se zgodi v primeru uničenja ali izstopa iz EU, za katerega se zavzemajo radikalne stranke. "Britanski volivci so sledili populističnemu pristopu teh strank in sedaj izkušajo, kaj to pomeni - veliko ekonomsko negotovost v Veliki Britaniji in vsakodnevni politični kaos v Londonu," je navedel in dodal, da so zato temelji EPP, da se držijo evropskega ideala in delajo skupaj: lahko imamo močno nacionalno pozicijo, potem pa pridemo v Evropo in najdemo kompromis.


Weber, ki se danes v Sloveniji mudi tako na obisku NSi kot tudi SDS in SLS, ki sta prav tako članici evropske družine EPP, je odgovarjal tudi na vprašanja o usodi stranke madžarskega premiera Viktorja Orbana Fidesz, ki ji grozi izključitev iz EPP. Kot je izpostavil, so trenutno v dialogu s Fideszom.

Poudaril je, da Fideszov napad na evropske institucije in EU za EPP ni sprejemljiv, saj je ta proevropska stranka, ki ne more sprejeti, da njena članica vodi kampanjo proti EU. Zato več strank v EPP poziva k zamrznitvi članstva ali izključitvi Fidesza iz EPP. "Fideszu smo jasno povedali, kaj morajo narediti, če želijo ostati v naši družini. Potrebujemo namreč dokaz, da spadajo v EPP in da imamo enotne poglede na prihodnost Evrope," je dejal Weber in dodal, da je žogica na strani Budimpešte.

Izpostavil je, da v današnji Evropi bolj kot kdajkoli potrebujemo pogovore in dialog za boljše medsebojno razumevanje. Za to se morata potruditi obe strani, je dejal in napovedal, da bo zato prihodnji teden znova obiskal Madžarsko.

Dogajanje v zvezi s Fideszom je komentiral tudi predsednik NSi Matej Tonin. Poudaril je, da v njihovi stranki podpirajo pogoje, ki jih je postavil Weber, in sicer, da Fidesz prekine kampanjo, da se opraviči politični družini in da uredi delovanje univerze v Budimpešti. Tonin meni, da so vsi ti pogoji sprejemljivi in da jih Fidesz lahko uresniči.

"Ker se zavedamo objektivnih okoliščin, da je do 20. marca vse to tehnično nemogoče urediti, smo v NSi sprejeli odločitev, da gremo najprej v zamrznitev članstva in da damo Fideszu drugo priložnost, da se vendarle vrne v okrilje vrednot EPP. Če so to pripravljeni storiti, potem vidimo možnost skupnega nadaljevanja naše poti, sicer ostane le izključitev," je dejal Tonin in dodal, da je sedaj vse na Fideszu. "Če se odločijo, da želijo ostati v EPP, bodo to storili, če je to samo igra, pa bomo delovali v smeri njihove izključitve," je sklenil.