favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Lista 88 morda le ni tako slaba ideja, če bi jo prevzeli mlajši voditelji

Deli na:
Lista 88 morda le ni tako slaba ideja, če bi jo prevzeli mlajši voditelji

Pobudniki za ustanovitev stranke Prstan so prejšnji teden sporočili, da niso dosegli svojega vmesnega cilja pri naboru kandidatov za državnozborske volitve, zato so ustavili aktivnosti za ustanovitev stranke.

»Pogrešali nas boste,« so zapisali na tviterju. Sočasno je v javnost prišla informacija, da naj bi upokojena politika Peter Jambrek in Dimitrij Rupel načrtovala ustanovitev Liste 88, s katero naj bi se za vstop v parlament potegovali že uveljavljeni (stari) obrazi.

Že nekaj časa je znano, da bo na državnozborskih volitvah nastopila tudi Lista Marjana Šarca, stranka kamniškega župana, ki je v drugem krogu predsedniških volitev dosegel zavidljivih 47 odstotkov glasov. Šarec je leta 2012 vstopil v Pozitivno Sloveniji, ki jo je pol leta pozneje po razkolu med Zoranom Jankovićem in Alenko Bratušek zapustil in ustanovil svojo stranko.

Foto: Bobo - Dr. Peter Jambrek

Zato je zelo verjetno, da bo po volitvah četrto kolo na pokvarjeni limuzini levosredinske koalicije. Verjetno bo namesto premierja Mira Cerarja kdo drug, bodisi Dejan Židan bodisi Zoran Janković ali Marjan Šarec. Dosedanji novi obrazi levice niso prinesli potrebnih sprememb v politiki, ker so se spečali s starimi strankami. Pozitivno Slovenijo je zamenjala SMC, SD in Desus ostajata in vztrajata, državo pa iz ozadja vodijo stari lobiji in strici iz preteklosti.

Brez Gregorja Viranta ne bi bilo druge Janševe vlade, toda s prestopom v vlado Alenke Bratušek je izgubil vso kredibilnost.

Resne politične spremembe bi tako nastale le, če bi se stranka novega obraza po volitvah povezala z opozicijo, torej z SDS in NSI. Toda nove stranke se na desnici nikakor ne morejo prijeti. Stranka Aleša Primca bo imela težave za vstop v parlament zaradi skrajnega konservativnega programa, ki se ga na (najbolj razvitem) Zahodu otepajo. Poleg tega je v javnosti videti kot satelitska stranka SDS, ki naj bi prevzela volivce premalo pravoverne NSI.

To je bila tudi glavna težava pobudnikov stranke Prstan, ki so jo podobno videli v funkciji dodatnega podpornika Janeza Janše. Volivci pa raje volijo original kot kopijo. Tudi Nova ljudska stranka Franca Kanglerja je še vedno omejena predvsem na območje vzhodne Slovenije. Dodano vrednost bi pomenila kvečjemu skupaj v koaliciji s (staro) SLS, a najbrž to še ne bi bilo dovolj za vrnitev v parlament.

Leta 2011 je desnici že uspelo z novo stranko, ki jo je vodil Gregor Virant. Brez njega ne bi bilo druge Janševe vlade, toda s prestopom v vlado Alenke Bratušek je izgubil vso kredibilnost. Zato morda Lista 88 ni tako slaba ideja, le da jo morajo prevzeti mlajši voditelji. Ustavni pravnik Matej Avbelj je eno od imen možnih slovenskih političnih voditeljev nove generacije, toda v politiko ne bo vstopil zgolj za to, da bi bil privesek nekega drugega obraza.