Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban ni čakal na izključitev in s Fideszom je sam izstopil iz EPP

Deli na:
Orban ni čakal na izključitev in s Fideszom je sam izstopil iz EPP

Madžarski premier Viktor Orban - Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je danes vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfreda Webra obvestil, da se člani njegove stranke Fidesz odpovedujejo članstvu v skupini EPP. To je sporočil v pismu, ki ga je na Twitterju objavila podpredsednica Fidesza in ministrica v Orbanovi vladi Katalin Novak.

Orban je to sporočil nekaj minut za tem, ko je politična skupina desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza.

Madžarski premier je sicer minuli konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru potrditev sprememb poslovnika sam izstopil iz EPP. Spremembe poslovnika EPP so "očitna sovražna poteza proti Fideszu in našim volivcem", je zapisal v pismu Webru.

"Medtem ko je na sto tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami ter da poskuša utišati in onemogočiti naše demokratično izvoljene evropske poslance," še piše v Orbanovem pismu.

Madžarski premier je "omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta" označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem.

"To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo, zato se je upravljavsko telo Fidesza odločilo, da takoj zapusti skupino EPP," je zapisal Orban v pismu, naslovljenem na Webra.

Fidesz sicer še vedno ostaja zamrznjen član stranke EPP. Stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je namreč marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.


Na potezi je tako sedaj stranka EPP, od koder so po glasovanju sporočili, da spoštujejo in pozdravljajo večinsko podporo spremembam poslovnika politične skupine EPP ter da so bili obveščeni o nameri članov Fidesza, da zapustijo skupino EPP.

Fidesz sedaj čaka postopek o izključitvi iz stranke EPP. O tem mora odločiti politična skupščina EPP, ki se bo sestala, ko bo to varno glede na pandemične razmere, so še sporočili iz stranke.

Odzivi dežujejo tudi iz drugih političnih skupin v Evropskem parlamentu.

Iz druge največje skupine, od evropskih socialdemokratov (S&D), je prišlo sporočilo, da bi morala EPP Fidesz izključiti že pred leti, namesto da je čakala, da sam izstopi.

Ob tem so v S&D opozorili, da je čas, da konservativci prenehajo omogočati škodljivo delovanje neliberalnih vlad v EU, ter izrazili upanje, da bodo sprejeli razširitev razprave o svobodi medijev na Madžarskem in Poljskem, ki je predvidena na plenarnem zasedanju prihodnji teden, tudi na Slovenijo.

Z nezmožnostjo ukrepanja je skupina EPP dovolila drugim, da kopirajo Orbana in tako vidimo širjenje njegovih politik v druge članice, je opozorila vodja skupine S&D Iratxe Garcia. "Ob zaskrbljujočem razvoju dogodkov v Sloveniji in Bolgariji iskreno upam, da ne bodo ponovili enake napake," je poudarila.

Vodja tretje največje politične skupine, liberalne skupine Renew, Dacian Ciolos je pozdravil zapoznel odhod Fidesza in Orbana iz osrednje politike. Fidesz je pod Orbanovim vodstvom spodkopal demokracijo na Madžarskem in vandaliziral vrednote EU, je še zapisal Ciolos na Twitterju.