Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izraelska policija aretirala najvišjega muslimanskega klerika v Palestini

Deli na:
Izraelska policija aretirala najvišjega muslimanskega klerika v Palestini

Foto: Reuters

Izraelska policija je danes aretirala velikega muftija Jeruzalema, šejka Muhamada Huseina. Gre za najvišjega muslimanskega klerika v Palestini, obtožujejo pa ga spodbujanja nasilja proti judom, ki obiskujejo Tempeljski grič, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po nekaj urah zaslišanja so ga izpustili.

Na spornem hribu stojita tako Zid objokovanja, ostanek starodavnega judovskega templja, kot tudi mošeja Al Aksa. Hrib je svet tako za muslimane kot za jude.

Večina judov moli ob Zidu objokovanja, ki stoji ob vznožju vzpetine. Nekateri pa zahtevajo tudi dostop do samega hriba, kar naj bi jim zagotavljala verska svoboda. Izraelske oblasti jim to omogočajo, a le s policijskim spremstvom, Palestinci pa to početje označujejo kot provokativno in kot njegov končni cilj navajajo stalno navzočnost judov na njihovem svetem kraju.

V torek je izraelska policija posredovala v spopadu med muslimanskimi verniki v mošeji in judovskimi obiskovalci. Muslimani naj bi v policiste metali stole, dva moža postave pa sta bila lažje ranjena. Več Palestincev so aretirali.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je aretacijo muftija označil za resno kršitev pravice so svobodnega prakticiranja vere in je zahteval njegovo takojšnjo izpustitev.

Ostro so se odzvali tudi v Jordaniji. 150-članski parlament je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tam soglasno zahteval, naj jordanska vlada izraelskega ambasadorja Daniela Nevo pozove, naj zapusti državo. Glasovanje so izvedli kot odgovor na "izraelske okupacijske ukrepe" v mošeji Al Aksa.

Jordanski premier Abdulah Nsur je poudaril, da vlada kršitve Izraela vidi kot zelo resne. "Če se bodo zadeve razvijale, bo vlada zahteva nujni sestanek Varnostnega sveta Združenih narodov," je še poudaril.