Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski premier Conte je odstopil

Deli na:
Italijanski premier Conte je odstopil

Italijanski premier Giuseppe Conte je odstopil. - Foto: Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli podal svoj odstop, ki ga je predsednik sprejel, so sporočili iz njegovega urada. Mattarella je pogovore s predstavniki političnih strank napovedal za sredo.

Iz urada italijanskega predsednika so sporočili, da je Mattarella danes sprejel premierja Conteja, ki mu je ponudil odstop. Predsednik je odstop sprejel. "Predsednik si bo vzel čas za odločitev in je vlado zaprosil, naj opravlja tekoče posle," so navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Prve pogovore s predstavniki političnih strank so v predsednikovem uradu napovedali za sredo popoldne.


V njegovih rokah je končna odločitev, saj je on tisti, ki imenuje mandatarja in lahko skliče predčasne volitve, če se ne najde vladne večine. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP obstajajo štiri možnosti razpleta krize. Med temi so tretja vlada pod vodstvom Conteja, oblikovanje nove vlade brez dosedanjega premierja, oblikovanje tehnokratske vlade in predčasne volitve.

Za odstop se je Conte odločil, ker mu v senatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore svoji vladi. Sredi meseca je namreč iz vlade izstopila manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija. Conte je šel nato po zaupnico v parlament in jo dobil v obeh domovih. Kljub temu pa je njegova vlada oslabljena, saj nima zagotovljene večine v senatu.

Odstopil je, tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V Renzijevi stranki jo načeloma še vedno podpirajo, a so že napovedali, da reforme ne bodo podprli. To pa pomeni, da bi lahko predlogi tudi padli, saj Contejeva vlada brez senatorjev IV nima večine v zgornjem domu italijanskega parlamenta.