Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor pisal Mattarelli: Izjave v Bazovici so bile nesprejemljive

Deli na:
Pahor pisal Mattarelli: Izjave v Bazovici so bile nesprejemljive

Sergio Mattarella in Borut Pahor sta leta 2016 odkrila spomenik slovenskim vojakom, padlim v bojih na soški fronti. - Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli poslal pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost v zvezi z "nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje".

Ni prvič, da iz italijanske državne ravni slišimo zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost, je v pismu zapisal predsednik republike. "Vendar se mi zdi pomembno opozoriti, da se prvič na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej zaskrbljujoča," je zapisal in Mattarello pozval, naj ta razmislek sprejme z največjo mero pozornosti.

Kot je zapisal, sta sta z italijanskim predsednikom, kadarkoli sta doslej imela priložnost izmenjati poglede na pomen skupnega evropskega doma, menila, da je to največji obet za mir, varnost in blaginjo, nas in naših otrok. "Zato je toliko bolj pomembno, da zdaj midva, najini državi in oba naroda opazimo ta spreminjajoči se evropski kontekst rahljanja sožitja in sodelovanja in se na to odzovemo. V teh okoliščinah se je potrebno posebej potruditi za zadržanost od sleherne izjave ali ravnanja, ki ne prispevajo k poglabljanju medsebojnega spoštovanja in upoštevanja," je zapisal predsednik.


Kot v pismu poudarja Pahor, sta z italijanskim predsednikom v zadnjih letih navezala odlične osebne stike, ki so pripomogli tudi k poglobitvi vsestranskega razumevanja in sodelovanja med državama. Ta naklonjenost in iskrenost pa Pahorju, kot je zapisal, nalagata, da mu po tej poti prenese zaskrbljenost v zvezi z omenjenimi izjavami.

"Čas pred drugo svetovno vojno, med njo in neposredno po njej je bil tragičen čas 20. stoletja. Močno je prizadel tudi slovensko italijanske odnose, fašizem neposredno Primorce. Zato smo v Sloveniji v luči vseevropske sprave in skupne evropske prihodnosti leta 2000 pozdravili sprejem končnega poročila o slovensko-italijanskih odnosih 1880-1956, ki ga je pripravila mešana slovensko-italijanska zgodovinsko-kulturna komisija," je zapisal Pahor.

Predsednik države, kot je zapisal, z obžalovanjem ugotavlja, da so ugotovitve te skupne, slovensko-italijanske zgodovinske komisije v Italiji še vedno preslišane in neupoštevane: "Zato vas po tej poti prosim, da storite vse, kar je v vaši moči, da se odnos do tega poročila spremeni in ugotovitve upošteva."