klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tajani je uspel z nastopom v Bazovici razkuriti tudi Hrvate: "Škandalozno in sramotno"

Deli na:
Tajani je uspel z nastopom v Bazovici razkuriti tudi Hrvate: "Škandalozno in sramotno"

Antonio Tajani - Foto: Bobo

Na Hrvaškem so včeraj ostro kritizirali izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki je v nedeljo v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb med drugim dejal, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

Tajani je tudi izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina, kdor zanika ta pojav, pa je sostorilec tega, kar se je zgodilo.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ostro obsodil Tajanijevo izjavo. Potrdil je, da sta s predsednikom Evropskega parlamenta govorila po telefonu. Kot je dejal, mu je povedal, da je bila njegova izjava napačna in neprimerna.

"Obsojam in zavračam njegovo izjavo, ki v določenih delih naznanja teritorialne zahteve in revizionizem. Hrvaška vlada in HDZ temu najbolj ostro nasprotujeta", je povedal Plenković novinarjem pred začetkom seje predsedstva in nacionalnega sveta HDZ.

Plenković je dejal, da zahtevajo pojasnilo izjave, ki ga je presenetila, glede na njegove dosedanje tudi osebno zelo dobre odnose s Tajanijem. Poudaril je, da so izjave nesprejemljive ne glede na možni kontekst, da je Tajani nagovarjal predvsem potomce ezulov in svojce žrtev fojb. Prav tako meni, da so ostri odzivi na Hrvaškem upravičeni.

Tajanijevo izjavo je ostro obsodila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Meni, da so "zgodovinski revizionizem in iredentizem absolutno nesprejemljivi" ter da "temelji Evropske unije in njenih institucij nimajo podlage na takšnih vrednotah", so sporočili iz urada hrvaške predsednice.

"Odločno zavračam in obsojam poskuse spremembe zgodovine in posege po hrvaške ozemlju. O tem bom obvestila italijanske in institucije Evropske unije", so navedli izjavo Grabar-Kitarovićeve.

Podpredsednik hrvaškega sabora in namestnik predsednika vladajoče hrvaške stranke HDZ Milijan Brkić je izjavil, da hrvaški narod zelo dobro pozna zgodovino. "Bog ne daj, da bi Italija skrbela za Dalmacijo in Istro, kot so fašisti skrbeli za hrvaški narod v Dalmaciji in Istri," je Brkićevo izjavo povzela regionalna televizija N1 na svoji spletni strani. Kot je poudaril, hrvaški veterani in narod ne bodo dovolili izvajanja takšnih idej na Hrvaškem.


Evropska poslanka hrvaške vladajoče stranke HDZ Dubravka Šuica je na Twitterju obsodila izjave Tajanija. Izrazila je zaskrbljenost, ker Tajani za izpostavljanje svojih osebnih stališč uporablja uradni profil predsednika Evropskega parlamenta.

Tajanijeve izjave je treba gledati v luči italijanskih političnih dogodkov, v katerih stranka Naprej Italija izgublja podporo volivcev v primerjavi s Salvinijevo skrajno desno Ligo, je dejala za hrvaški radio.

Nad Tajanijevimi izjavami je bil presenečen tudi podpredsednik hrvaškega sabora in poslanec italijanske nacionalne manjšine Furio Radin. Kot je dejal, Tajanija osebno pozna in je prepričan, da ne gre za njegovo stališče, ker gre za politika z zmernimi stališči. Meni, da je bil Tajani na dogodku navzoč kot član stranke Naprej Italija in ne kot predsednik Evropskega parlamenta.

Gre za najhujšo obliko zgodovinskega revizionizma s strani nekega politika na tako visokem položaju; to je škandalozno in sramotno, ideja, da so Istra in Dalmacija deli Italije, je bila ideja fašizma, je na Twitterju zapisal predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić. Kot je dodal, je sodobna Hrvaška nastala na dediščini boja proti fašizmu.

Tajanija so kritizirali tudi poslanci SDP v Evropskem parlamentu, ki menijo, da njegova izjava ni dostojna za položaj, ki ga zaseda. Po njihovem je žalostno, ker je povzel retoriko desničarjev, kot je italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Evropski poslanec SDP Tonino Picula je na Twitterju zapisal, da "nikakršen revizionizem Tajanija in njegovih zaveznikov, med katerimi je tudi HDZ, ne bodo spremenili zgodovinskih dejstev". Piculova strankarska kolegica Biljana Borzan je poslala neposredno sporočilo Tajaniju, v katerem je zapisala, da je bil mir v Evropi stežka dosežen ter da je ogrožen s strani revizionistov, ki si pripisujejo ozemlje drugih članic EU, kot je to storil Tajani s Hrvaško in Slovenijo.

Vodja ustaškega režima med drugo svetovno vojno Ante Pavelić je bil zadnji, ki je prodal hrvaško ozemlje Italijanom, je čivknil saborski poslanec SDP in nekdanji pomočnik hrvaške zunanje ministrice Joško Klisović.

Zelo ostro se je odzvala tudi evropska poslanka skrajno desne stranke Hrvaška konservativna stranka (HKS) Ruža Tomašić, ki je napovedala, da bo kolege v Evropskem parlamentu seznanila z grozodejstvi, ki so jih italijanske oblasti izvajale nad Hrvati v Istri in Dalmaciji.