zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanska vlada za spremembo nepriljubljenega Montijevega davka na nepremičnine

Deli na:
Italijanska vlada za spremembo nepriljubljenega Montijevega davka na nepremičnine

Foto: Reuters

Italijanska vlada je včeraj dosegla dogovor o odpravi nepriljubljenega davka na nepremičnine, v katerih imajo ljudje stalno prebivališče, ter o celoviti spremembi sistema obdavčitve nepremičnin. Davek na nepremičnine je sicer že dolgo obremenjeval koalicijo Enrica Lette, zdaj pa je spor med Ljudstvom svobode in Demokratsko stranko očitno pomirjen.

V Ljudstvu svobode pod vodstvom Silvia Berlusconija so se že v predvolilni kampanji zavzemali za odpravo nepriljubljenega davka in Berlusconi je tudi grozil, da bo zapustil vladno koalicijo, če tega ne bodo storili. V stranki so prepričani, da je davek nepravičen in škodljiv za celotno gospodarstvo.

Davek je uvedla tehnična vlada premiera Maria Montija, da bi zakrpala proračunsko luknjo, Letta pa se je doslej zavezal le k njegovi zamrznitvi do dokončnega dogovora o njegovi usodi.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, bodo zdaj prenovili celoten sistem obdavčevanja nepremičnin. Uvedli naj bi "davek za komunalne storitve", s katerim naj bi od leta 2014 plačevali javne storitve občin, je po včerajšnjem srečanju vlade napovedal premier Letta.



Premier je tudi zagotovil, da zaradi odprave davka na prvo stanovanje ne bodo uvedli nobenih novih davkov. Prav tako ne bo obdavčitve kmetij in kmetijskih stavb. Bo pa vlada do 15. oktobra sporočila, kako naj bi nadomestili izpad dohodka v italijansko davčno blagajno. Ta naj bi po ocenah vlade znašal okoli štiri milijarde evrov.

Vlada se je sicer odločila tudi okrepiti sklad za brezposelne za dodatnih 500 milijonov evrov. Sklenili so še, da bodo pomagali tistim, ki ne zmorejo odplačevati hipotekarnih kreditov, da bi jih rešili morebitne deložacije.

Mediji že ugibajo, kje bo vlada poskušala zakrpati luknjo iz izpada nepremičninskega davka. Tako naj bi zvišali davek na igre na srečo, gorivo ali morda na drugo nepremičnino oz. vse naslednje. Z oktobrom naj bi zvišali tudi davek na dodano vrednost za eno odstotno točko, še navaja APA.