Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija zaradi nepremičninskega davka v »zagati«; DL proti DeSUS-ovemu kriznemu davku

Deli na:
Koalicija zaradi nepremičninskega davka v »zagati«; DL proti DeSUS-ovemu kriznemu davku

Foto: Bobo

Prvak DL Gregor Virant predlaga milejši davek na nepremičnine in v zameno sprejem t.i. varčevalnega zakona dve. Za DeSUS to ni alternativa, v stranki bolj zagovarjajo krizni davek, ki pa mu nasprotuje DL. Ker zakon o davku na nepremičnine deli koalicijo, so tako vse močnejša ugibanja, ali utegne premierka Alenka Bratušek nanj vezati zaupnico.

Virant je po današnjem kolegiju pri predsednici vlade spomnil, da DL že ves čas nasprotuje zviševanju davkov. Tako predlaga nižjo stopnjo davka na nepremičnine in obenem iskanje rezerv na izdatkovni strani proračuna. Podrobnosti, za kakšne predloge bi lahko šlo, ni povedal.

Na vprašanje, ali to pomeni spet poseganje v določene pravice, je odgovoril z besedami: "Kaj pomeni zakon za uravnoteženje financ, smo videli že v preteklosti". Virant priznava, da so vsi ti ukrepi neprijetni. "Državljani plačujemo visoke račune za številne grehe, ki so jih v preteklosti delali vplivneži v bankah, politiki in gospodarstvu," je dejal.

Po njegovih besedah se premierka strinja, da je v primeru neuspeha sedanjega predloga zakona o davku na nepremičnine oz. njegovem manjšemu izkupičku alternativa dodatno iskanje ukrepov na odhodkovni strani proračuna.

Tu nastane zagata, saj še en varčevalni zakon ne pride v poštev, je po kolegiju pri predsednici novinarjem pojasnil podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar in dodal, da je škoda o tem razpravljati. Po njegovih besedah je bilo dovolj negativnih posledic že pri prvem varčevalnem zakonu. Kot bolj smiseln ukrep vidi krizni davek. A je Virant poudaril, da bi DL absolutno nasprotovala uvedbi kriznega davka, saj bi bilo dodatno obremenjevanje dela zelo nepravično, zlasti do mladih.

Gantar sicer ne napoveduje, kako se bo o podpori zakonu na nepremičnine v sredo odločil izvršni odbor DeSUS. Verjame, da bo v prihodnjih dneh še veliko pogovorov in poskusov usklajevanja zakona.

Ugibanja, ali bi v zagati koalicije premierka utegnila vezati zaupnico na sprejem davka na nepremičnine, so tako vse močnejša. A je ta odločitev v njeni domeni, pravita tako Virant kot Gantar. Zadnji je sicer dejal, da verjetno ne gre "na vsak zakon vezati zaupnice". Spomnil je, da je premierka napovedala vezavo zaupnice na predlog proračuna za prihodnje dve leti. A ta je zdaj tudi zaradi davka na nepremičnine, ki je v proračun vštet, vse bolj ogrožen.

Pred kolegijem

DL je "glede na negotovo podporo davku na nepremičnine in zagato, v kateri se je posledično znašla koalicija", danes na svoji spletni strani objavila predlog, naj koalicija razmisli o znižanju davčnih stopenj, proračun pa uravnoteži z ukrepi na odhodkovni strani.

V DL podpirajo uvedbo "razumnega" davka na nepremičnine, ki bi uvedel red na doslej precej kaotičnem področju obdavčenja premoženja. Kot pravijo, so že v koalicijskih pogajanjih predlagali nižje davčne stopnje in pokritje izpada prihodkov z ukrepi na odhodkovni strani proračuna s sprejetjem novega zakona za uravnoteženje javnih financ.

"Odločno pa zavračamo predloge o uvedbi kriznega davka, ki bi dodatno obremenil že tako preveč obdavčeno delo in spet udaril po najbolj aktivnem delu prebivalstva," so zapisali. Prenos davčnega bremena z lastnikov premoženja na aktivne državljane bi še najbolj prizadel mlade, ki v Sloveniji "vedno potegnejo kratko in katerih interesi so vedno zapostavljeni". Zaradi previsoke obdavčitve dela skrb mladih ni davek na nepremičnine, ampak kako si sploh zagotoviti streho nad glavo, dodajajo. V DL zatrjujejo, da ne bodo podprli kriznega davka v nobeni obliki.

Da bi za pokritje izpada proračunskih prihodkov namesto predlaganega davka na nepremičnine uvedli krizni davek, pa so predlagali v DeSUS. O podpori zakonu o davku na nepremičnine bo v sredo odločal izvršni odbor stranke.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki prihaja iz DeSUS, je danes pred kolegijem koalicijskih strank pri premierki Alenki Bratušek dejal, da ima predlog zakona kar nekaj pomanjkljivosti in da je še vedno nekaj nejasnosti glede podatkov o nepremičninah, poleg tega se pojavljajo opozorila o morebitni protiustavnosti zakona.

V stranki so vsebinsko proti takšnemu predlog, kot je bil sprejet na vladi, in izvršni odbor se bo moral odločiti, kakšni bodo prihodnji koraki stranke, je dejal Gantar in dodal, da če bo šel zakon naprej in bo del proračuna, bo verjetno odprto tudi vprašanje obstoja koalicije.

Gantar sicer ostaja pri mnenju, ki ga je izrazil po sprejemu predloga zakona na vladi minuli četrtek, in sicer da je bilo s spremembami - med drugim da bi prejemniki socialnih pomoči in varstvenega dodatka plačevali polovico nižji davek na stanovanjske nepremičnine - narejenih kar nekaj korakov v pravo smer.

O davku so danes spregovorili tudi v SD. Predsednik stranke Igor Lukšič je na novinarski konferenci o aktualnih političnih temah ocenil, da je davke na nepremičnine treba sprejeti, nato pa ga izboljšati in dodelati v delih, kjer je to potrebno.