premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamski skrajneži v Maliju uničujejo starodavne grobnice

Deli na:
Islamski skrajneži v Maliju uničujejo starodavne grobnice

Foto: Reuters

Muslimanski skrajneži, ki nadzorujejo severni del Malija, nadaljujejo z uničevanjem spomenikov, ki so del ogrožene Unescove svetovne dediščine. Po navedbah prič so v torek v mestu Timbuktu v mošeji Džingarejber uničili dve starodavni grobnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so s streljanjem v zrak odganjali mimoidoče. Hkrati so blokirali obe glavni poti do mošeje, ki je bila v preteklosti ena glavnih turističnih zanimivosti.

Skrajneži so pripadniki skupina Ansar Dine, ki je opozorila nase po vojaškem udaru v Maliju 22. marca, ko je skupaj z Narodnim gibanjem za osvoboditev Azawada prevzela nadzor v Timbuktuju ter krajih Kidal in Gao na severu države.

Pripadniki Ansar Dine so z uničevanjem kulturne dediščine v mestu Timbuktu začeli 1. julija letos, kmalu potem, ko je Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) kulturno dediščino v mestu uvrstila na seznam ogrožene svetovne dediščine. Starodavne grobnice se nahajajo tudi v krajih Araouane in Gassra-Cheick.

Mednarodna skupnost se boji, da bo Mali postal raj za teroristične aktivnosti, skrajneži pa so s terorističnimi napadi že zagrozili vsem državam, ki bi podprle vojaško posredovanje v Maliju.