požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak: Z reformo trga dela želimo pomagati zlasti mladim

Deli na:
Vizjak: Z reformo trga dela želimo pomagati zlasti mladim

Foto: Bobo

Ključni cilj smernic reforme trga dela je odprava segmentacije na trgu dela, je danes v Ljubljani pojasnil minister za delo Andrej Vizjak. Kot je dejal, želijo prepad med "divjo fleksibilnostjo" oz. zaposlovanjem mladih v negotovih oblikah dela ter med veliko varnostjo zaposlenih za nedoločen čas rešiti z vpeljavo enotne pogodbe za nedoločen čas.

Minister je na današnji novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi izhodišč reforme trga dela, poudaril, da je delež začasnih zaposlitev v skupnih zaposlitvah v starostni skupini med 15 in 64 let v Sloveniji nad povprečjem EU že od leta 2002 in da posebej izstopa najvišji delež začasnih zaposlitev med mladimi.

Vzroki za takšno segmentacijo po njegovih besedah ležijo v širokem razponu možnih razlogov za sklenitev pogodbe za določen čas in visokem indeksu varovanja zaposlitve za nedoločen čas. Ministrstvo želi ta problem rešiti z vpeljavo koncepta enotne pogodbe za nedoločen čas.


Vlada sicer želi z reformo zagotoviti tudi večjo prožnost trga dela: omogočiti lažji vstop na trg dela in lažje ostajanje v zaposlitvi, znižati administrativne in časovne obremenitve podjetij s poenostavitvijo postopkov, vključevati delavce v ustrezne ukrepe na trgu dela že v času odpovednega roka, zmanjšati oz. porazdeliti breme, ki ga delodajalcem predstavljajo stroški ob odpuščanju, povečati fleksibilnost pri delodajalcu in določiti sorazmernost pravic iz dela z delovnimi obveznostmi pri delodajalcu.

Cilj reforme je tudi povečati učinkovitost delovnopravnega varstva, in sicer tako, da se zagotovi učinkovitejše uveljavljanje odškodninske odgovornosti ter odgovornosti za terjatve delavcev v primerih zlorab prenosa podjetja, učinkovitejše izvajanje inšpekcijskega nadzora, sodnega varstva in sankcioniranja kršitev, izboljšanje pogojev dela pri delodajalcu in uveljavi ustrezno varnost za posameznike, ki so izgubili zaposlitev in iščejo novo.

Reforma naj bi zmanjšala obseg dela na črno ter zagotovila konsistentnost z rešitvami v mednarodnih in nacionalnih predpisih in usmeritvah.